Hrastova glavica: Sjećanja na 124 ubijena prijedorska Bošnjaka

 

U organizaciji Udruženja logoraša “Prijedor92”, Udruženje logoraša “Kozarac”, Udruženje prijedorčanki “Izvor” i udruženje logoraša “Sanski Most jučer su porodice ubijenih, njihovi prijatelji i bivši logoraši prijedorskih ratnih logora, u selu Podvidača, opština Sanski Most, kod jame Hrastova glavica obilježili 19 godina od stradanja 124 prijedorska Bošnjaka.

Oni su 5. avgusta 1992.godine izvedeni iz logora Keraterm i Omarska i trebali su biti razmjenjeni u Bosanskom Petrovcu, a pošto razmjena nije uspjela, na povratku je izvršena njihova egzekucija bacanjem u jamu Hrastova glavica.

Posmrtni ostaci svirepo ubijenih logoraša, među kojima i ljekara, specijaliste za uho, grlo i nos Esada Sadikovića, pronađeni su 1999.godine, čija je identifikacija trajala više godina.

S ovog mjesta stradanja ponovo je upućena poruka i izraženo nezadovoljstvo što niko od počinitelja i naredbodavaca ovog ratnog zločina nad civilima nije odgovarao pred sudom. Istaknuto je da neki od onih koji su odgovorni za držanje nesrba u logoru i likvidacije nevinih ljudi i danas mirno žive i rade u tom gradu.

 

>>>>>VIDEO<<<<<

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.