Obilježavanje godišnjice zatvaranja Omarske bez političkih govora

 

U organizaciji udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92, te Udruženja Prijedorčanki “Izvor” danas će biti obilježena 19. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Omarska kod Prijedora.
 
Obilaskom prostora nekadašnjeg logora “Omarska” i odavanjem počasti stradalima, bivši logoraši, porodice i prijatelji ubijenih mirnom šetnjom će se prisjetiti dešavanja iz 1992. godine u tom logoru i zločina koji su tamo počinjeni u tom periodu.
 
Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je Feni da je centralni događaj obilježavanja godišnjice zatvaranja logora Omarska planiran za 11.00 sati u samom logoru, a namjera organizatora je na tom događaju izbjeći političke govore i obraćanja bilo kakve vrste.

Tim povodom će, ispred logora, biti postavljene fotografije iz logora Omarska, Trnopolje, Kereterm. Na mjestu gdje je nekad bila menza, u logoru, bit će prikazana neka vrsta dokumentarnog filma koji su zajedno uradili udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92 i Udruženje Izvor.
 
Logor Omarska zvanično je zatvoren 6. augusta, a 5. augusta u tom logoru su bili novinari iz Velike Britanije koji su prvi objavili vijest o tome da na Balkanu postoje logori slični onima iz Drugog svjetskog rata, čak i zloglasniji. Dan nakon toga tadašnje vlasti srpske republike BiH zatvorile su taj logor.

– Međutim, dan prije su na svirep način ubili 124 logoraša na mjestu Hrastova glavica. Dan nakon toga logor je zvanično zatvoren, kazao je Tahirović i dodao da je to mjesto posjećeno danas i odata počast žrtvama.
 
Pretpostavlja se da je kroz logor Omarska prošlo više od 3.000  logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno. Dio njih ubijen je na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.