Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Omarska

 

U organizaciji udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92, te Udruženja Prijedorčanki “Izvor” danas je obilježena 19. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Omarska kod Prijedora.
 
Obilaskom prostora nekadašnjeg logora “Omarska” i odavanjem počasti stradalima, bivši logoraši, porodice i prijatelji ubijenih mirnom šetnjom su se prisjetiti dešavanja iz 1992. godine u tom logoru i zločina koji su tamo počinjeni u tom periodu. Današnjoj ceremoniji prisustvovalo je oko 2.000 bivših logoraša, koji trenutno žive u državama širom svijeta.


 
Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je Feni da su na centralnom događaju obilježavanja godišnjice zatvaranja logora Omarska čitana imena logoraša koji su ubijeni u logoru Omarska ili na drugim lokacijama na području Prijedora.

Tim povodom su, ispred logora, postavljene izložba fotografija iz logora Omarska, Trnopolje, Kereterm, te dijelovi iz presuda Haškog tribunala i Suda BiH vezani za te događaje. Na mjestu gdje je nekad bila menza, u logoru, prikazan je prigodan film koji su zajedno uradili udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92 i Udruženje Izvor.


 
Tahirović je istaknuo da na skupu u nije bilo političkih govora niti obraćanja bilo kakve vrste, a prisustvovao je predstavnik Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i predstavnik visokog predstavnika u BiH. 
 

Za počinjene zločine na području Prijedora, koji su vezani za logor Omarska i egzekucije koje su vršene na okolnim mjestima, izvršiocima je dosad izrečena ukupna kazna od 169 godina, a neki procesi na Sudu BiH još su u toku.

Međutim, neki od izvršilaca već su odležali kazne odnosno slobodi su građani.

– Nažalost, većina ih se slobodno šeta i obavlja značajne funkcije kako u Opštini Prijedor, tako i na višim nivoima, a nisu procesuirani niti kažnjeni njihovi zločini ili  sudjelovanja u zločinu koji se desio u Omarskoj ali i u cijelom Prijedoru, kazao je Tahirović.


 
Logor Omarska zvanično je zatvoren 6. augusta. Pretpostavlja se da je kroz taj logor prošlo više od 3.000  logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno.

Dio njih ubijen je na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.