Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Omarska

 

U organizaciji udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92, te Udruženja Prijedorčanki “Izvor” danas je obilježena 19. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Omarska kod Prijedora.
 
Obilaskom prostora nekadašnjeg logora “Omarska” i odavanjem počasti stradalima, bivši logoraši, porodice i prijatelji ubijenih mirnom šetnjom su se prisjetiti dešavanja iz 1992. godine u tom logoru i zločina koji su tamo počinjeni u tom periodu. Današnjoj ceremoniji prisustvovalo je oko 2.000 bivših logoraša, koji trenutno žive u državama širom svijeta.


 
Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je Feni da su na centralnom događaju obilježavanja godišnjice zatvaranja logora Omarska čitana imena logoraša koji su ubijeni u logoru Omarska ili na drugim lokacijama na području Prijedora.

Tim povodom su, ispred logora, postavljene izložba fotografija iz logora Omarska, Trnopolje, Kereterm, te dijelovi iz presuda Haškog tribunala i Suda BiH vezani za te događaje. Na mjestu gdje je nekad bila menza, u logoru, prikazan je prigodan film koji su zajedno uradili udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92 i Udruženje Izvor.


 
Tahirović je istaknuo da na skupu u nije bilo političkih govora niti obraćanja bilo kakve vrste, a prisustvovao je predstavnik Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i predstavnik visokog predstavnika u BiH. 
 

Za počinjene zločine na području Prijedora, koji su vezani za logor Omarska i egzekucije koje su vršene na okolnim mjestima, izvršiocima je dosad izrečena ukupna kazna od 169 godina, a neki procesi na Sudu BiH još su u toku.

Međutim, neki od izvršilaca već su odležali kazne odnosno slobodi su građani.

– Nažalost, većina ih se slobodno šeta i obavlja značajne funkcije kako u Opštini Prijedor, tako i na višim nivoima, a nisu procesuirani niti kažnjeni njihovi zločini ili  sudjelovanja u zločinu koji se desio u Omarskoj ali i u cijelom Prijedoru, kazao je Tahirović.


 
Logor Omarska zvanično je zatvoren 6. augusta. Pretpostavlja se da je kroz taj logor prošlo više od 3.000  logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno.

Dio njih ubijen je na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.