16 godina od genocida u Srebrenici

 

Šest stotina i trinaest žrtava genocida u Srebrenici danas je pokopano u Memorijalnom centru Potočari. Majke su suzama i molitvama ispratile svoju djecu, braću, supruge… Smiraj je do sada na mezarju u Potočarima pronašlo 5.137 duša.

Dženazi i ukopu identificiranih žrtava u Potočarima prisustvovalo je blizu 50.000 ljudi, članova porodica žrtava genocida, prijatelja, rodbine, građana BiH i zvaničnika međunarodne i domaće zajednice.

Komemoracija je počela u 11 sati intoniranjem himne BiH. Održan je i čas historije u hali bivše fabrike akumulatora.

Mjesto tuge i bola, mjesto oprosta ali ne i zaborava

Potočari su, kao i svakog 11. jula od te kobne 1995. godine, danas bili najtužnije mjesto na svijetu. Jecaji majki, djece i sestara odjekivali su Memorijalnim centrom.

Sahranjeno je njih 613. Među žrtvama je jedna žena i 69 djece. Najmlađi je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina.

Suzama su pokazivale tugu koja se skuplja 16 godina u grudima, molitvama su poslale svoje najmilije u vječno počivalište…

I samo neka pravda bude osveta…

Početak vjerskog dijela komemoracije počeo je izvođenjem Srebreničkog inferna Omladinskog hora Zenica, te učenjem kur'anske sure Ja-sin.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić je proučio dovu za umrle u kojoj je rekao da se “mi sjećamo, ali ne sa željom za osvetom i mržnjom. Za nas je sjećanje molitva za mir i pravdu kao i posvećenost toj misiji. Samo u svijetu mira i pravde za sve, možemo izbjeći ponavljanje grešaka i stravičnih zločina iz prošlosti.”

Dok su čitana imena nevino ubijenih žrtava, porodice su iznosile tabute od Musalle do mezarja i molitvama se posljednji put oprostile od svojih najmilijih.

Na komemorativnom skupu prisutnima su se obratili visoki politički dužnosnici i predstavnici Organizacionog odobora za obilježavanje genocida.

“Srebrenica mora svjedočiti”

Čamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 16. godišnjice genocida, kazao je da je za njega ova godišnjica simbolična jer sam ja imao 16 godina kada je preživio genocid.

“Ovdje smo da ispratimo 613 žrtava genocida. Monstrum i zločinac Ratko Mladić je iza rešetaka. Naši mrtvi prvi put imaju malo više mira nego ranije. Mi, preživjele žrtve genocida hoćemo da osudimo i pozovemo sugrađane i međunarodnu zajednicu da se stane u kraj poricanju genocida. Srebrenica mora živjeti i svjedočiti, ali zbog svega što se ovdje dogodilo neće moći sama”, kazao je Duraković.

Prisutnima se obratio i Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH koji je kazao da je došao u Potočare da oda počast žrtvama genocida, njihovim porodicama, svim Srebreničanima i njihovim prijateljima.

“Žalim za žrtvama koje danas ispraćamo kao i za onima koje još nisu pronađene. Od proteklog okupljanja donekle nas je utješila činjenica da će se Ratko Mladić suočiti s pravdom. Oni koji negiraju genocid ili nastoje da ga minimiziraju, umanjuju patnju, negiraju nešto što se ne može negirati, oni ometaju put ka pravdi oprostu i pomirenju”, istakao je Moon.

Potočari najtužnije mjesto u Evropi

Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra i ministar sigurnosti BiH, kazao je da su Potočari najtužnije mjesto u Evropi, ali i mjesto s kojeg se budućim generacijam odašilje poruka pravde i mira.

“Suočavanje s prošlošću je glavni uslov za pomirenje i sigurnost u BiH. Sva tri naroda se moraju odreći zločinaca, a društvo BiH suočiti s prošlošću”, rekao je Ahmetović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istakao je da se ništa ne može izgraditi na genocidu, pozdravivši prvo majke, a zatim ostale prisutne predstavnike diplomatskog kora.

Život u miru i pravdi

“Ima onih koji insistiraju da ubice nisu ubice, da žrtve nisu žrtve i da mrtvi nisu mrtvi. Ali, to će nestati pred istinom koja će prevladati, čak i među onima koji se tvrdoglavo kriju od nje. Mladić je u Hagu! Pravda je spora, ali na kraju dođe”, poručio je Inzko, napomenuvši da je uz sve one koji su izgubili voljene, da s njima solidariše, tuguje i saosjeća, te da želi sarađivati s ljudima dobre volje koji žele živjeti u miru i pravdi.

Bulent Arinc, zamjenik premijera Turske, je kazao da je u Potočarima na ispitu pala ljudskost, ali se genocid nikad neće zaboraviti jer će sve žrtve vječno živjeti u srcima.

“Učimo djecu ljubavi i poštovanju”

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je najkraći, ali sigurno i jedan od najupečatljivijih govora. Pozdravivši prvo majke i porodice žrtava, Josipović je kazao da je Srebrenica obilježila njihovu generaciju na najteži način i zbog toga se zajednički mora raditi na tome da se takvo nešto više nikada ne dogodi.

“Da nikad ne krene susjed na susjeda, komšija na komšiju. Moramo učiti djecu da vole i poštuju druge, bez obzira na vjeru i naciju, da budu pametnija i jača. Treba stvarati prostor mira gdje ljude mjere po ljudskosti i vrlinama, a ne po imenu”, rekao je Josipović poručivši porodicama žrtava da nisu same.

“Ovdje sam s vama prije svega kao čovjek, da u tišini nađemo snagu za budućnost i odamo počast ubijenima u svirepom zločinu”, poručio je hrvatski predsjednik.

Rana koja ne zarasta

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je Srebrenica najdublja rana na tijelu bošnjačkog naroda i da nikada neće zarasti.

“Srebrenica je tamna mrlja na obrazu međunarodne zajednice i crna rupa na savjesti naredbodavaca i izvršilaca zločina i neće je se nikada osloboditi. Pravda je spora i djelomična. Veliki dio srpskog naroda izbjegava da se suoči s istinom, slave Mladića kao heroja”, kazao je Izetbegović, napomenuvši kako Srebrenica nikada neće biti zaboravljena i izrazivši duboko saučešće porodicama žrtava.

Skup protekao bez incidenata

Komemorativni skup, kojem je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi koji su doputovali u 275 autobusa i 3.633 putničkih vozila, je protekao mirno.

Zbog velikih vrućina Hitna pomoć je intervenisala najmanje 180 puta. Srećom, ničije zdravlje nije bilo ozbiljno ugroženo.

Dženaza i ukop identificiranih žrtava u Potočarima završena je puštanjem golubova u spomen žrtvama genocida, najvećeg zločina nakon Drugog svjetskog rata u Evropi.

 

(Sa-X)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.