Korićanske stijene: Tijela u jadnom stanju

 

Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane ispričao je da mu je optuženi Petar Čivčić kazao da nije učestvovao u strijeljanju oko 200 ljudi na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Milan Gavrilović, nekadašnji pomoćnik komandira Stanice milicije u Prijedoru, kazao je da mu je optuženi Čivčić negativno odgovorio kada ga je pitao da li je učestvovao u likvidaciji civila na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

“Pitao sam Čivčića: ‘Jesi li ti likvidirao?’, a on je odgovorio: ‘Nisam nikad ni pomislio, niti uradio.’ Da je to uradio, ne bih ga pogledao u oči”, rekao je Gavrilović odgovarajući na pitanja Vesne Jasenković, predsjedavajuće Vijeća Suda BiH.

Svjedok nije naveo godinu kada je sa Čivčićem razgovarao o likvidaciji civila.

Za učešće u ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama – prethodno izdvojenih iz konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. iz Prijedora išao prema Travniku – Državno tužilaštvo tereti, pored Čivčića, i Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Svjedok Gavrilović ispričao je da optuženog Čivčića odlično poznaje, te da mu je poznato da je bio komandir jednog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

“Upoznao sam ga upravo u trenucima formiranja interventne jedinice, u proljeće 1992. godine. Nije se nametao za rukovodioca, mislim da je bio ravan svim ostalim pripadnicima Interventnog voda”, kazao je Gavrilović.

Gavrilović je dodao da misli da Čivčića nije vidio u Tukovima (općina Prijedor), odakle je konvoj s civilima krenuo ka Travniku, a koji je zaustavljen na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Svjedok je pojasnio da je za strijeljanje civila na Korićanskim stijenama saznao dva-tri dana nakon ubistava, na sastanku u SJB-u Prijedor.
 
“Došlo se do saznanja da su stradali civili iz konvoja. (…) Sastanak je sazvan zbog tog događaja. Bilo je govora o tome da se događaj rasvijetli, te da se počinioci procesuiraju. Vršen je uviđaj o tom zločinu. To je zločin, ne može se poreći”, zaključio je Gavrilović.

Čivčićeva Odbrana je nakon saslušanja Gavrilovića pročitala iskaz svjedoka Branka Buhavca, bivšeg načelnika tehnike u CJB-u Banja Luka, koji je u međuvremenu preminuo.

Buhavac je u iskazu koji je dao Tužilaštvu BiH u aprilu 2006. godine kazao da je bio na Korićanskim stijenama dva puta kako bi izvršio uviđaj.

“Na Korićanskim stijenama zatekli smo dvije gomile leševa, jedna je bila veća u odnosu na drugu. Svi leševi su bili u teksas hlačama i jaknama”, naveo je Buhavac, dadavši da su prvi put pronađena dva živa civila “u jadnom stanju”.

Buhavac je kazao da je na Korićanske stijene dolazio i sedam dana poslije uviđaja, kasnije, kada su tijela ubijenih bila u raspadanju.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juli ove godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.