Mladićeva spoznaja ista je kao u ratu

Prvo pojavljivanje Ratka Mladića pred Haškim sudom pratile su majke Srebrenice. Ponovno su se suočile s čovjekom kojeg smatraju najvećim zlikovcem.

Fatima Mujić, majka koja je izgubila dva sina, dva brata, muža i oca u srpnju 1995. godine u Srebrenici, u petak je prvi puta ponovno vidjela Mladića. Prisjeća se dana kada je došao u Srebrenicu i trenutka kada su je razdvojili od sinova. Kaže isti je, promijenio se nije.

"Nije njemu ništa. Stalno ga pitaju za njegova prava i on stalno govori kako nije dobro. Pa nisam ni ja dobro, ko mene pita kako sam. Niko me ne pita kako se ja osjećam dok gledam u čovjeka koji je klao i ubijao. Samo kad se sjetim svog djeteta šta mu je radio. Da je njemu još furseta i dalje bi on ubijao", kroz suze je govorila Fatima.

"Ja sam general Ratko Mladić", ovako se pred sudom predstavio Mladić.  A to su riječi koje su majku Bahru Hasanović vratile u srpanj 1995. kada je on došao i predstavio se Srebreničanima i zatim odvojio majke od sinova.

"On general? Nije on nikakav general. Pravi generali nikada ne bi ubijali ovoliku djecu. On je zlikovac. Zar on može biti vrijedan moja dva zlatna sina. Ovako je na hiljadu majki kao što sam ja. Vidiš li ti ovih ljepota? Jelć ti vidiš koliko ja drhtim jer ja sam ovu dvojicu sinova othranila. Vidiš li ti kako su mi lijepi, ko zlatne jabuke…", plakala je danas majka Bahra gledajući u Mladića.

Bahra Hasanović iz udruženja Majke Srebrenice gleda prvo pojavljivanje Mladića u Hagu, dok u rukama drži slike svoja dva sina koja su ubijena u Potočarima, 03. jun 2011.
Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim sudom majke su dočekale s ogorčenjem.

Smatraju nedopustivim da sudac Orie Mladića koji je bježao od Haškog tribunala i počinio ogromne zločine stalno podsjeća na njegova prava.

"Ovo što se Srbija sad odlučila izručiti Mladića, to ona nije uradila zbog BiH i nas žrtava, već zbog sebe. Srbija njega nije uhapsila, već samo isporučila. Oni su svi znali gdje je on. Ma dajte molim vas, pa mi smo svakog 11. u mjesecu ponavljali da je on u Srbiji, govorile smo to i Bramercu. Sve vam je to politika. Ali drago mi je što su ga uhapsili, što sam doživila da je pred licem pravde. Mada su oni tamo njega poslali samo da ga liječe", kaže Hafna Kičić.

Hajra Čatić, predsjednica udruženja "Žene Srebrenice", od suđenja ne očekuje mnogo. Uhićenje, ali i suđenje smatra poltičkim činom.

"Ja ga nešto gledam, on se samo smješka i češka. Sve će ovo trajti kao i s Karadžićem, Šešeljem i Miloševićem. Evo i Mladić je odgodio izjašnjavanje samo da dobije na vremenu. On je monstrum, njega ne možeš porediti ni sa jednom životinjom. Jer svaku životinju s kojom bi njega uporedila uvrijedila bih tu životinju", kaže Čatić.
Žrtve zadovoljne hapšenjem, boračke organizacije RS najavljuju proteste
 
Majke će i haškom tužitelju Bramerzu uputiti nekoliko zahtjeva, najavila je Nura Begović.

"Mi ćemo i tražiti da se njemu odmah presudi. Jer mi znamo što je bilo kada je on stigao u Potočare. To je odmah bio kraj života za mušku populaciju u Srebrenici, pa čak i nekim lijepim mladim djevojkama", rekla je Begović.

Jedna od dvije tačke optužnice protiv Mladića koja se odnosi na genocid obuhvata i područje istočne i sjeverozapadne Bosne. Među njima je i opština Prijedor.

Edin Ramulić iz prijedorskog Udruženja Izvor prvo pojavljivanje pred sudom ocijenio je i kao znak da je Mladićeva današnja spoznaja ista kao ona ratna.

„Nivo njegovog rezonovanja je veoma dobar i ja mislim da se ne razlikuje mnogo od onoga nivoa, u vrijeme kada je on imao tu moć da odlučuje o sudbinama ljudi. Sigurno nije bio ni za nijansu inteligentniji u ono vrijeme, tako da je sasvim sigurno ostala ta njegova ličnost i ono njegovo drčno isticanje toga da je on poznat general u svijetu. On još uvijek misli da je slavan. On je na njegovu žalost i na žalost svih nas, slavan i čuven samo po zlu“, kaže Ramulić.

U Prijedorskoj regiji su tokom 1992. godine formirani logori smrti u kojima su na najmonstruoznije načine ubijane hiljde Bošnjaka i Hrvata.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović ističe kako je zadovoljan što je Haški sud, čitajući novu optužnicu, i ovo stavilo na teret Ratku Mladiću.

„Očekujemo da će se uspijeti dokazati genocid. Mi smatramo da se on jeste desio, ako uzmemo samo nekoliko opština, od Ključa, pa dolinom Sane do Bosanskog Novog, po našim istraživanjima, negdje oko 15 000 civila je pobijeno i to jeste genocid, da ne govorimo o deportacijama koje je Biljana
Plavšić priznala. Iz samog Bosanskog Novog je protjerano 11 000 ljudi u jednom danu. Činjenica je da postoji dovoljno dokaza“, tvrdi Tahirović.

Enis Omerović sa Instituta za Istraživanje zločina protiv čovječnosti pri Univerzitetu u Sarajevu, komentarišući Mladićevo pojavljivanje na sudu, kaže:

„Pa mislim da smo svi imali priliku vidjeti kakvo je uopće ponašanje optuženika Ratka Mladića, kakvo, možda, možemo očekivati njegovo ponašanje tokom sudskog postupka. Najinteresantniji je bio svakako trenutak kada je on konstantno izjavljivao da nije dobio optužnicu. Vidjeli smo kako je zapravo njegovo ponašanje u tom smislu. Vjerovatno, želi dobiti na vremenu, želi maksimalno odugovlačiti cijeli ovaj proces, da taj dokazni postupak počne što kasnije“, zaključuje Omerović.

Naredno pojavljivanje Ratka Mladića pred Haškim sudom dogodit će se 4.6.,  sedmicu pred 16. godišnjicu genocida u Srebrenici.

(Radio Slobodna Evropa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.