Političari iz RS negiraju genocid

 

Verbalni napadi na pravosudni sistem i poricanje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici, od visokih političara iz RS-a potkopavaju napore Bosne i Hercegovine da procesuira zločine, navodi se u najnovijem izvještaju o stanju ljudskih prava “Amnesty Internationala”.

Ova organizacija objavila je novi pregled kršenja ljudskih prava širom svijeta, uključujući i našu zemlju.

Posebna pažnja posvećena je udaru na pravosudni sistem BiH te negiranju genocida. Cijeni se da je “nacionalna retorika široko rasprostranjena”.

– Kontinuirani pozivi na podjelu zemlje od visokih političara iz RS prijete stabilnosti zemlje. U nekim slučajevima su i hrvatski političari predlagali pravljenje entiteta s hrvatskom većinom – navodi se u izvještaju.

Napominje se da su dvije nacionalne stranke SNSD i SDA zajedno osvojile najviše mjesta, ali da su izbori “uveli i nenacionalnu stranku SDP, koja je osvojila većinu u Federaciji BiH”.

– Pred obilježavanje 15. godišnjice od genocida u Srebrenici nekoliko političara iz RS dalo je izjave koje veličaju izvršioce ovog i drugih zločina, uključujući Radovana Karadžića. Neki su negirali i da je bilo genocida u Srebrenici – upozoravaju iz međunarodne organizacije.

“Amnesty International” upozorava da se žrtvama zločina, posebno silovanja u BiH, i dalje nisu osigurale kompenzacije, da je niska zaštita svjedoka i da se sporo procesuiraju zločini. Oni upozoravaju i na činjenicu da se nekoliko osoba bez osnova predugo zadržava u imigrantskom centru.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.