“Vlasti RS-a se zalažu za raspad zemlje”

 

Bosna i Hercegovina se suočava sa jednom od najgorih političkih kriza od kraja rata 1995. godine. Daytonsko-pariški sporazum, koji je zemlji donio 15 godina mira, izložen je ozbiljnim kršenjima, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) danas u Njujorku.

Vlasti Republike Srpske (RS) su nastavile da se zalažu za raspad zemlje, institucije na državnom nivou su pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom, i više od sedam mjeseci nakon izbora formiranje novih vlasti još uvijek nije na vidiku, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Pošto je zakonodavni proces na državnom nivou na mrtvoj tački, “proces integracije u Evropsku uniju i evroatlantske integracije je potpuno stao”.

U ovoj već teškoj atmosferi, Narodna skupština RS-a je donijela zaključke i odluku da održi referendum posebno ciljajući državne pravosudne institucije, kao i mandat visokog predstavnika prema Poglavlju VII Povelje UN-a. Održavanje takvog referenduma bi bilo suprotno Daytonskom mirovnom sporazumu i ugrozilo bi ustavni sistem podjele nadležnosti između države i entiteta utvrđen Mirovnim sporazumom.

Pored svog polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik Inzko je podnio i poseban izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o nedavnim mjerama vlasti RS-a u kome je naglasio ozbiljnost situacije. Inzko je takođe upozorio da se ovi događaji ne smiju smatrati samo kratkoročnim negativnim trendom. “Potreba za međunarodnim prisustvom, kako civilnim tako i vojnim, sa izvršnim mandatom je i dalje očigledna,” rekao je Inzko.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.