Korićanske stijene: Nesigurnost svjedoka

 

Svjedočeći u korist Radoslava Kneževića, optuženog za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, dva svjedoka kazala su da im je Damir Ivanković rekao da “nije siguran” da je optuženi Knežević učestvovao u ubistvima u augustu 1992. godine.

Milenko Trifunović i Aleksandar Radovanović, koji su pred Sudom BiH pravosnažno osuđeni za pomaganje genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, kazali su da su tokom boravka u pritvorskoj jedinici Suda BiH dosta vremena provodili sa Damirom Ivankovićem, Ljubišom Četićem i Gordanom čurićem, koji su priznali krivicu za zločin na Korićanskim stijenama.

Kako je objasnio svjedok Trifunović, Ivanković je prije sklapanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, kazao da “postoji par ljudi za koje zna da su učestvovali u ubistvima, ali i da postoje neka imena za koja nije siguran”.

“Konkretno, niko nije bio siguran za Radoslava Kneževića. Ni čurić, ni Četić, ni Ivanković. Niko njegovo ime nije ni spominjao dok Ivanković nije počeo da pregovara sa Tužilaštvom”, dodao je Trifunović, istaknuvši da je Ivanković u pritvoru govorio kako Tužilaštvu mora da otkrije sedam imena, “inače od sporazuma neće biti ništa”.

Uz Kneževića, Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Marinka Ljepoju, Petra Čivčića i Branka Topolu za učešće u pratnji konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Aleksandar Radovanović je potvrdio da je Ivanković u pritvoru pričao da nije bio siguran da li je Knežević učestvovao u ubistvima, ali da je zbog Tužilaštva BiH morao da otkrije sedam imena.

“Ivanković prije sklapanja sporazuma Kneževića nije ni spominjao. Kako se potpisivanje sporazuma bližilo, tako nam je svima pričao da na njega vrše pritisak iz Tužilaštva i da će on vjerovatno morati da kaže neka imena za koja nije bio siguran da su taj dan učestvovala u ubistvima”, kazao je Radovanović.

Radovanović je dodao da mu je Ivanković priznao da se “nagodio” sa Tužilaštvom kako bi dobio manju kaznu.

Damir Ivanković, Gordan čurić i Ljubiša Četić su, nakon priznanja krivice za ubistvo na Korićanskim stijenama i sklopljenog sporazuma sa Tužilaštvom, osuđeni na 14, osam i 13 godina zatvora.

Sljedeće ročište zakazano je za 20. maj 2011. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.