Korićanske stijene: Pobijeni nedužni ljudi

 

Za ubistva na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH tereti: Radoslava Kneževića, Sašu Zečevića, Marinka Ljepoju, Petra Čivčića i Branka Topolu

Svjedočeći u korist svog brata Radoslava Kneževića, optuženog za zločine na Korićanskim stijenama, Ivanka Marković je rekla da joj je on ispričao kako je grupa pripadnika njegove jedinice pobila civile iz konvoja koji je 1992. godine išao iz Prijedora, a koji su obezbjeđivali.

Svjedokinja Marković je rekla da je u augustu 1992. godine došla u Prijedor zbog ženidbe njenog brata, istaknuvši da je tada saznala da su na Korićanskim stijenama ubijeni civili.

– Došli smo jer se moj brat trebao vjenčati početkom augusta, ali do toga nije došlo jer je djevojka pobjegla. Nakon tri sedmice smo išli na miridbu kod njenih roditelja. Nakon toga, brat mi je rekao da je bio konvoj iz Prijedora, te da je grupa iz interventnog voda pobila civile, kazala je Marković, istaknuvši da joj brat nije govorio detalje.

Svjedokinja tvrdi kako joj je brat samo rekao da je dobro što nije bio u pratnji konvoja, ali da se zbog počinjenih ubistava zajedno s drugim pripadnicima mora negdje skloniti.

Za učešće u pratnji konvoja s više od hiljadu civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH tereti, uz Kneževića, i Sašu Zečevića, Marinka Ljepoju, Petra Čivčića i Branka Topolu.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Na ovom ročištu iskaz je dao i Goran Marković, suprug sestre optuženog Kneževića, koji je kazao da je od njega saznao za konvoj iz Prijedora, te da on nije učestvovao u pratnji.

U korist odbrane optuženog Kneževića svjedočio je i Darko Zgonjanin, koji je od djetinjstva prijatelj sa optuženim i trebao mu je biti kum na vjenčanju.

Svjedok Zgonjanin je potvrdio da je optuženi radio u policiji u Prijedoru, te da je nosio “običnu policijsku uniformu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj ove godine, kada je planirano da u svoju korist svjedoči optuženi Knežević, kao i još dva svjedoka njegove odbrane.

(fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.