Korićanske stijene: Sakrivena imena ubica

 

Svjedočeći u svoju korist optuženi Radoslav Knežević, nekadašnji pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, tvrdi da nije učestvovao u ubistvima civila na Korićanskim stijenama (planina Vlašić) u augustu 1992. godine.

Optuženi Knežević je rekao da su pripadnici Interventnog voda učestvovali u pratnji konvoja koji se 21. augusta 1992. godine kretao iz Prijedora, a iz kojeg je, prema optužnici, izdvojeno i ubijeno oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

“Za taj konvoj saznajem ujutro kada sam došao na posao. Miroslav Paraš, pokojni komandant Interventnog voda, saopštio nam je da ide veći konvoj i da se ne udaljavamo. Po njegovom naređenju, zadužio sam žuti kombi i pripadnike svoje jedinice u dvije ili tri ture odvukao prvo do Tukova, a jednu turu do Trnopolja, odakle sam se vratio u policijsku stanicu. Ostavio sam kombi i onda otišao kući”, rekao je Knežević.

Zajedno sa Kneževićem za učešće u pratnji konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, sudi se Saši Zečeviću, Marinku Ljepoji, Petru Čivčiću i Branku Topoli.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Dan nakon 21. augusta iste godine optuženi Knežević je, kako je rekao, imao slobodan dan, koji je proveo kod roditelja svoje tadašnje djevojke.

“Dan nakon toga dolazim na posao i čujem da su neki ljudi koji su bili u konvoju ubijeni. Rečeno nam je da za to neko treba odgovarati”, rekao je svjedok, dodavši da je nakon toga otišao na ratište u Han-Pijesak.

Na upit Sudskog vijeća da li su pripadnici voda pričali o tome ko je ubio ljude na Korićanskim stijenama, odgovorio je “da se to krilo”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Ljepoje, Knežević je rekao kako mu je on, dok su bili na ratištu u Han-Pijesku, ispričao da je bio u pratnji konvoja i da nije učestvovao u ubistvima jer se autobus u kojem je bio u putu pokvario.

Knežević je za optuženog Čivčića rekao da on nije bio među pripadnicima voda koje je vozio u Tukove.

“Nisam ga zatekao kada sam se vratio u stanicu policije. Vidio sam ga to ujutro kada nam je rečeno da idu konvoji. Tada sam ga zvao, a on je rekao da ne može jer treba da ide u Kupres kod porodice”, kazao je Knežević, čijim je svjedočenjem završeno izvođenje dokaza njegove Odbrane.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra, 26. maj, kada Odbrana trećeoptuženog Čivčića planira saslušati tri svjedoka.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.