“Mittal” odobrio bivšim logorašima da posjete Omarsku

Kompanija “ArcelorMiltal”, koja je većinski vlasnik rudnika “ArcelorMittal Prijedor”, odobrila je Savezu logoraša BiH da 9. maja njihovi članovi posjete “Bijelu kuću” u Omarskoj.

Kompleks nekadašnjeg logora, koji se sastojao od hangara, upravne zgrade, te takozvane Crvene i Bijele kuće, danas je u vlasništvu tog prijedorskog rudnika.

 

Općinske vlasti Prijedora nisu spremne da dozvole bivšim logorašima logora Omarska da 9.maja posjete taj prostor, a odobrenje za ovaj skup Savez logoraša BiH zatražio je od MUPRS-a i rudnika “ArcelorMittal Prijedor”.

“Sve ovakve zahtjeve tretiramo na jednak način, pravedno i pod istim uslovima za sve. Uslovi uključuju striktne zahtjeve sigurnosti i zaštite, a također nije dozvoljena nikakva politička aktivnost u krugu naših objekata”, saopćeno je iz ove kompanije.

Odobrenje je dato, navode, pod uslovima prethodno dogovorenim sa organizatorima i uz konsultacije sa policijom i lokalnim vlastima.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić danas je saopćio da ne podržava “politički skup” koji je Savez logoraša BiH najavio za 9. maj u Omarskoj, ustvrdivši da „organizatori skupa imaju loše namjere prema Prijedoru i da je to suprotno svemu što čini dobro ovom gradu“.

Prema najavama, Savez logoraša BiH namjerava da 9. maj obilježi kao Dan logoraša BiH obilaskom spomenika stradalim Kozarčanima u Kozarcu, a potom i posjetom Omarskoj gdje su predviđena obraćanja članova Saveza, kao i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

Kroz „Omarsku“ je prošlo više hiljada zatočenika, od kojih je nekoliko stotina ubijeno 1992.godine.

Prema presudama Haaškog tribunala, krajem maja 1992. godine srpske vlasti u Prijedoru su osnovale logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Logor Omarska se nalazio na mjestu bivšeg rudnika željezne rude, u blizini istoimenog sela. Za vrijeme njegovog funkcionisanja, kroz logor je prošlo više od 3.000 zatvorenika, a trećina ih je tu i ubijena.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.