Nema saglasnosti, je li vrijeme za “akciju”?

 

“Nismo postigli saglasnost po pitanju referenduma”, kratko je rekao Inzko

Predsjednik Republike srpske (RS) Milorad Dodik ostao je pri stavu da je odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH „legitimna, zasnovana na Ustavu i zakonu“, te da RS „nema nikakve skrivene namjere i da neće i ne može da povuče odluku o referendumu“.

„Odluka je donesena i ona zadire u entitetsku strukturu ili bilo šta drugo. Ona brani Dejton“, ustvrdio je Dodik i dodao da za RS nije upitno održavanje referenduma i odluka o tome se ne može povući.

Nakon nenajavljenog sastanka sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom u Banjoj Luci, Dodik je rekao da je i Inzko i prethodno američki ambasador u BiH Patrick Moon tražili mogućnost da se poništi odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu te da se na taj način izađe iz ove situacije.

„Ostali smo na razmjeni stavova koji su od ranije poznati“, dodao je on u izjavi novinarima.

Ponovio je da je RS godinama unazad pokušavala da ukaže na potrebu dijaloga o pitanju Suda i Tužilaštva BiH, koji po njemu imaju neujednačenu praksu te da je u posljednjem periodu izostalo procesuiranje zločina nad Srbima.

Četiri su uslova koje ima kada je u pitanju rad tih pravosudnih institucija.

„Neophodno je da te institucije imaju jasan plan prema događajima nad Srbima i da reakcija mora da bude usvajanje plana u kojem bi se utvrdili događaji koji su važni kao što je Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, Kupres, Atif Dudaković…, te da se da neki rok da se da odgovor da li je tamo bilo zločina ili ne“, rekao je entitetski predsjednik.

Sporno je, kaže, i miješanje bh. suda i tužilaštva u enitetske nadležnosti sudova, kao i retroaktivna primjena krivičnog zakona te pitanje apelacione nadležnosti suda u prvostepenom i drugostepenom postupku.

Zbog potrebe da se ta pitanja riješe i pokrenuta je priča o referendumu u RS-u i drago mu je da, kako kaže, sada postoje naznake da postoji dijalog po ovim pitanjima.

Precizirao je da na bazi održanog referenuma treba ponovo se vratiti u Narodnu skupštinu RS-a i usvojiti odluke koje bi bile definirane odgovorima na spomenuta četiri pitanja koja se tiču Suda i Tužilaštva BiH.

Zavisno od konsenzusa u parlamentu RS-a zatražilo bi se modeliranje Zakona o sudu i tužilaštvu i time bi se otklonili prigovorili koje RS ima na te pravosudne institucije. Po Dodikovom mišljenju je to legalno i legitimno.

Dodik nije želio spekulirati o mogućim mjerama visokog predstavnika, ali je ponovio da RS godinama osporava takva djelovanja.

Potvrdio je i da je visokom predstavniku predložioo da se obrati Narodnoj skupštini RS-a, ali da ne zna da li će on to i uraditi.

RS, dodao je, poštuje Dejtonski sporazum i tako će ostati i ubuduće, a, kako kaže, postoji niz mjera koje može poduzeti ukoliko Valentin Iznko poništi odluku o referendumu.

Nadležni odrgani RS-a donijet će te mjere, ali, dodao je, time ne prijeti nikome.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.