“Niko nije želio Bin Ladenovo tijelo”

 

Nedugo nakon što je i zvanično objavljeno da su američke snage u Pakistanu ubile vođu Al-Qaide Osamu bin Ladena, na internetu su se pojavile fotografije Osaminog mrtvog tijela. No, nedugo poslije na većini web stranica uglednih svjetskih medija su počele špekulacije o tome da li je na fotografiji zaista tijelo vođe ove terorističke organizacije.

Fotografiju lica mrtvog Osame bin Ladena je objavila i agencija Reuters, a preuzeli su je mnogi mediji, da bi nakon brojnih sumnji da se zaista radi o Bin Ladenu, agencija povukla fotografiju, jer “još uvijek nije potvrđena njena autentičnost”.

Fotografija koja navodno prikazuje mrtvog Osamu bin Ladena prikazana je na pakistanskoj televiziji, a prenijela ju je većina internet stranica, gdje su među prvima bili britanski mediji.

Snimak na kojoj je mrtav čovjek, tamne kose i poluotvorenih očiju internetom kruži već dvije godine, a sada se pojavio na naslovnicama mnogih uglednih britanskih medija.

Prema pisanju britanskog lista “Guardian”, fotografija koja je danas preplavila internet objavljena je već 29. aprila 2009. godine na web stranici Themediaonline.org, a urednici ovog portala su tada upozorili da nisu u stanju potvrditi da li se radi o originalnoj fotografiji ili o fotomontaži.

Od tada je fotografija korištena na internetskim forumima na kojima su objavljivane tvrdnje kako je terorista, odgovoran za napad na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, zapravo mrtav. Fotomontaža se bazira na snimku Bin Ladena koji je napravljen još 1998. godine.

Neki mediji nagađaju da je Bin Laden mrtav još od 13. decembra 2001. godine. Na YouTubeu se pojavio i snimak na kojem je prikazano na koji način je urađena fotomontaža.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država sada rade na testiranju DNK sa tijela mrtvaca kako bi potvrdili informaciju da je Osama bin Laden zaista mrtav. Prema pisanju Reutersa, bit će korištene i tehnike prepoznavanja lica, a konačni rezultati će biti poznati za nekoliko dana.

U međuvremenu, pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je službeno potvrdilo smrt vođe Al-Qaide.

Zvaničnik američkog Ministarstva odbrane izjavio je danas da je sahrana Osame bin Ladena obavljena na moru, sa palube američkog nosača aviona, jer nijedna država nije željela da prihvati njegovo tijelo.

Zvaničnik koji nije želio da bude imenovan rekao je da je tijelo, u skladu sa islamskim običajima, prije sahrane oprano i uvijeno u bijeli plašt.

Održan je obred u kojem je vojni oficir pročitao vjersku poruku, koju je jedan Arapin preveo na licu mjesta.

Tijelo je potom umotano u vreću sa dodatnim teretom i spušteno sa ravne daske u more.

Američki zvaničnici izjavili su da nisu obavijestili svoje partnere u borbi protiv terorizma o lokaciji na kojoj se nalazio Bin Laden, niti o predstojećoj operaciji američkih specijalaca.

Ovi izvori su rekli da nema nagovještaja da su pakistanske vlasti znale da se vođa Al kaide krio u pakistanskom mjestu Abotabad.

 

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.