Mesić: Okanite se iluzije da se BiH može raspasti

 

“Želim poručiti onima koji misle da se Bosna i Hercegovina može raspasti da se okane tih iluzija, a osamostaljivanjem Crne Gore i Kosova, završena je podjela ovog prostora”, izjavio je danas u Sarajevu bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, dodajući da su mnogi pokušali razbiti BiH, ali da u tome nisu uspjeli.

“BiH mora ispuniti uvjete i ostvariti standarde koji vrijede u Evropskoj uniji (EU), koja ima mana, ali, ipak, više pozitivnih strana. Uspjeh Republike Hrvatske biće kada se svi naši susjedi uključe u EU, a ne samo naš ulazak u tu zajednicu”, kazao je Mesić.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske smatra da će najbolji faktor mira u svijetu biti udružena Evropa, što bi isključilo mogućnost novih ratova.

“Tada sigurno ne bi bilo razloga za mijenjanje granica. Hrvatska politika prema BiH se promijenila, jer smo poručili bh. Hrvatima da je ovo njihova domovina, a Sarajevo glavni grad, te da svoju politiku kreiraju tu, u Sarajevu. Kada to isto uradi i Beograd, odnosno poruči Srbima u BiH da im je ovo domovina, odnosno nikakav entitet, te da je Sarajevo glavni grad i da tu kreiraju politiku, onda ćemo vjerovatno zajedno imati bolje stanje u državi”, rekao je Mesić, dodajući da ne možemo biti zadovoljni s Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer smo dobili nefunkcionalnu zemlju.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.