Gojko Vasić: Policija RS ne izručuje građane BiH

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, još jednom je pokazao da entitet Republiku Srpsku, smatra zasebnom državom i na taj način ponovio svoje nepoštovanje prema BiH i njenim ovlastima.

On je, tako, izjavio da će policija RS-a “uhapsiti generala Jovana Divjaka i Ejupa Ganića čim kroče na teritorij RS-a”, te da će ih isporučiti vlastima Srbije. I to ne samo pomenutu dvojicu nego sva lica koja su optužena za ratni zločin. Direktor policije RS-a Gojko Vasić, međutim, misli drugačije.

 

“Lica za kojima je na području BiH raspisana potraga, bez obzira da li se radi o ratnom zločinu ili nekom drugom djelu, ukoliko su državljani BiH, policija RS-a sprovodi Sudu BiH i tada se odlukom Suda obustavlja potraga za njima. Takva lica se ne mogu izručivati drugim državama. Ukoliko se radi o stranom državljaninu, o proceduri ekstradicije odlučuje Sud BiH”, izjavio je za “San” Gojko Vasić.

Iz ove izjave jasno proizilazi da ni Dodik, a ni Ganić ne mogu biti uhapšeni u RS-u, jer za njima nije raspisana potjernica u BiH, te da policija RS-a nikako nije nadležna za isporučivanje optuženih drugim državama. Dodik je inače u četvrtak zatražio održavanje vanredne sjednice Narodne skupštine RS-a zbog Divjakovog hapšenja i, kako je rekao, miješanja institucija BiH u taj proces. Iz državnog tužilaštva kratko je rečeno da uopšte ne komentarišu političke izjave. Ipak, ova Dodikova priča izazvala je burne reakcije u FBiH. Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH osudio je izjave predsjednika RS-a, a izrazio je razočarenje i reakcijama i aktivnostima predstavnika međunarodne zajednice na “ovakve neprijateljske provokacije Milorada Dodika”. Osude su stigle i od Koordinacionog odbora boračkih organizacija, saveza i udruženja u FBiH koje Dodika smatraju “predstavnikom i zastupnikom rigidne politike Republike Srbije, koji na sve moguće načine i dalje uništava BiH”.

Regovali su i iz SDA, iz koje poručuju da je ovo otvoreni atak na vladavinu prava i ustavni poredak BiH, jer ni u jednoj demokratskoj državi predstavnici izvršne vlasti ili šefovi političkih partija ne mogu davati naloge za hapšenje. Takva praksa ustaljena je jedino u totalitarnim režimima čiji je Dodik sljedbenik.

“Ovakvo ponašanje Milorada Dodika dokazuje da je neophodno urgentno izvršiti istinsku reformu policije jer ona nikada kao sada, upravo zahvaljujući Dodiku, nije djelovala pod jačim i otvorenijim političkim uticajem. Zato pozivamo OHR da u skladu sa svojim ovlastima konačno sankcionira antidejtonsko i antiustavno ponašanje i djelovanje Milorada Dodika i međuetničku netoleranciju koju neprestano podupire”, poručili su iz SDA.

Milorad Dodik najavio je i da će Narodnoj skupštini RS-a predložiti da usvoji zaključak o organiziranju obavezujućeg referenduma na kojem će se građani RS-a izjasniti o tome da li su potrebni ovakav Sud i Tužilaštvo BiH!  Ponovivši optužbe na rad tih pravosudnih institucija, on je naveo da, ako građani RS-a na referendumu kažu da su nepotrebni, predstavnici RS-a treba da napuste Sud i Tužilaštvo BiH.

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.