Sud u Parizu donio historijsku odluku

 

Sud u Parizu osudio je danas nekadašnje lidere Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića i Biljanu Plavšić na novčane kazne od ukupno 201.500 eura na osnovu tužbe porodice Kovač iz Foče.

Porodica Kovač živjela je u okolini Foče kada su pripadnici snaga bosanskih Srba u aprilu 1992. godine opkolili njihovu kuću, spalili je, a oca Adila Kovača pretukli.

Poslije toga oni su izbjegli u Francusku gdje i sada žive i gdje su sudu u Parizu 2005. podnijeli tužbu protiv Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i Ratka Mladića.

Za pretrpljenu traumu zatražili su milion eura odštete, što je prvi takav slučaj u Evropi.

– Sud je priznao civilnu odgovornost Karadžića i Plavšić na osnovu zločina koje su počinili. Iako Karadžić nije definitivno osuđen u Hagu, pariški sud je ustanovio da je on ratni zločinac, rekao je za agenciju Beta advokat porodice Kovač Ivan Jurašinović.

U telefonskoj izjavi iz Pariza on je dodao da je je sud naložio da osuđeni Adilu Kovaču, koji još ima fizičke povrede od pretrpljenih batina, isplate odštetu od 78.000 eura, a za ostale članove njegove porodice još ukupno 123.550 eura.

– Mi ćemo sada dostaviti presudu gospodinu Karadžiću i gospođi Plavšić. Oni imaju rok od dva mjeseca da ulože žalbe. Poslije toga ćemo krenuti u izvršenje, objasnio je Jurašinović.

On je takođe rekao da će izvršenje biti direktno u slučaju da optuženi posjeduju imovinu.

– Moguće je i izvršenje preko entiteta RS u BiH, budući da su zločini koji su danas priznati od strane pariškog suda počinjeni u ime RS, rekao je Jarušinović.

On je takođe naglasio da je sud u Parizu prije godinu i po dana ustanovio da za slučaj Krajišnika nije nadležan, a za Mladića je, zbog nedostataka materijlanih dokaza, zakazao novo ročište koje bi moglo da se održi nakon njegovog hapšenja i konačne presude Haškog suda.

Radovanu Karadžiću trenutno se u Haškom tribunalu sudi za ratne zločine, a Biljana Plavšić je odlukom istog suda 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora, a 2009. je puštena na slobodu.

Momčilo Krajišnik osuđen je na 27 godina zatvora i od 2006. je na izdržavanju kazne, dok je Ratko Mladić još u bjekstvu.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.