Dan nakon zemljotresa u Japanu

 

Dan nakon razornog potresa i cunamija u Japanu, koji su odnijeli nekoliko stotina života, počela je velika akcija spašavanja preživjelih pod ruševinama i procjena i sanacija nastale štete. U jednoj od najvećih katastrofa u posljednjih 140 godina valovi su “progutali” cijela sela i uništili najmanje jedan grad. BBC je izvijestio da se dogodila eksplozija na jednoj nuklearnoj elektarni u Fukushimi.

U potresu jačine 8,9 stepeni Richterove skale i u cunamiju koji je uslijedilo poginulo je više od 400 osoba, a veliki broj njih se vodi kao nestalo. Također, povrijeđeno je preko 1.000 osoba.

Japanska nuklearna agencija saopćila je da je pored jednog reaktora nuklearne centrale Fukushima pronađen radiokativni celzij i jod, te je upozoreno da je u jednoj atomskoj centrali počelo topljenje reaktora.

Japanski mediji izvijestili su da se dogodila eksplozija na jednoj nuklearnoj elektrani u pokrajini Fukushimi, te da je iznad elektrane uočen dim. Navodno, povrijeđeno je i nekoliko radnika, prenosi BBC.

Dužnosnici su potvrdili da vrše sve provjere, dok je Vlada Japana proglasila vanredno nuklearno stanje nakon što je došlo do kvara na rashladnom sistemu na pet nuklearnih centrala.

Stručnjaci tvrde da ne mora značiti da će zbog tog kvara doći do velike katastrofe.

Podsjetimo, Japan je u petak pogodio zemljotres jačine 8,9 stepeni po Richteru, na dubini od 24 kilometra, sjeveroistočno od Tokija.

Zemljotres je bio blizu 8.000 puta jači od onog koji je prošli mjesec potresao Novi Zeland i uništio grad Christchurch, tvrde naučnici, prenosi BBC.

U zemljotresu i cunamiju stradale su 433 osobe, a 784 se vode kao nestale. Vlada je mobilizirala hiljade vojnika i na korištenje im je dato 300 aviona i 40 brodova kako bi krenuli u misiju potrage za ljudima i pomaganja da se zemlja oporavi od velike katastrofe.

Premijer Naoto Kan obišao je helikopterom u subotu pogođena područja, a posjetio je i nuklearnu elektranu Fukushima. On je kazao da su manje količine radioaktivnog materijala puštene u zrak, nakon što su tehničari morali to učiniti kako bi uspjeli kontrolisati pritisak u nuklearki.

No, Državna televizija javila je da je nivo radijacije u blizini dvije nuklearke u Fukushimi 20 puta veći od normalnog.

Iz sigurnosnih razloga evakuirane su hiljade osoba koje žive blizu nuklearne centrale.

U Japan će tokom vikenda stići i timovi iz Južne Koreje, Australije, Novog Zelanda i Singapura koji će pomagati Japancima da obnove uništena sela i gradove.

Pomoć Japanu obećale su brojne zemlje svijeta.


Inače, cunami kojeg je uzrokovao potres Japanu stigao je do Kalifornije. Val visok dva metra poharao je luke gradova Santa Cruza i Crescent Cityja. U cunamiju poginula je jedna osoba, a najmanje tri se vode kao nestale.

 

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.