“Korićanske stijene”: Na potezu odbrane

 

Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama Sudsko vijeće odbilo je danas prijedlog Tužilaštva BiH da bude pročitan iskaz zaštićenog svjedoka KO-6 te odlučilo da dokazni postupak odbrane počne prije nego što budu saslušani svi svjedoci optužbe.

Vještačenjem je utvrđeno da KO-6 trenutno psihični nije sposoban za svjedočenje, ali bi se njegovo stanje moglo popraviti za dva mjeseca.

“Iskaz ovog svjedoka neće se čitati s obzirom na to da bi se on mogao pojaviti u sudnici nakon dva mjeseca”, rekla je Vesna Jasenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva da se izmijeni redoslijed izvođenja dokaza kako bi tužiocu omogućili vrijeme da putem međunarodne pravne pomoći osigura svjedočenje još tri svjedoka.

Za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca, koji su na Vlašiću izdvojeni iz konvoja i pogubljeni 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama, optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

U optužnici se navodi da su Zečević, Knežević i Ljepoja bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Čivčić komandir Prvog interventnog voda, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Odbrane do iduće sedmice treba da dostave preliminarni prijedlog svjedoka, a na narednom ročištu, koje je zakazano za četvrtak, 24. februar, biće održana statusna konferencija na kojoj će biti dogovorena dinamika izvođenja dokaza odbrana, prenosi BIRN.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.