Korićanske stijene: Strijeljani i bačeni u kanal

 

vjedok Odbranâ optuženih Saše Zečevića i Petra Čivčića je rekao da je saznao kako su pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor na Korićanskim stijenama strijeljali “veći dio stanovništva iz konvoja koji su obezbjeđivali”.


Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, svjedok Bogoljub Kos, nekadašnji pomoćnik komandira za suzbijanje kriminala u SJB-u Prijedor, kazao je da je Milutin Čađo, komandir ove policijske stanice, sazvao pomoćnike komandira i obavijestio ih o strijeljanju muškaraca.

“Rekao je da su pripadnici interventnog voda na Korićanskim stijenama strijeljali i u kanal bacili veći broj stanovništva iz konvoja koji su obezbjeđivali. Nastalo je negodovanje zbog bruke koja se desila, što je rezultiralo rasformiranjem voda i smjenom Sime Drljače”, rekao je Kos, svjedok Odbranâ Saše Zečevića i Petra Čivčića.

Uz Zečevića i Čivčića za učešće u pratnji konvoja s više od 1.200 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koji su potom na Korićanskim stijenama strijeljani, terete se Radoslav Knežević, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

Prema optužnici, Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su bili pripadnici interventnog voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i stražar u logoru Trnopolje.

Drljača, načelnik SJB-a Prijedor, pred Tribunalom u Haagu je bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

“Interventni vod je formiran na prijedlog Kriznog štaba, a formirao ga je Drljača, koji je isključivo njemu bio potčinjen. Ne znam ko ih je odabirao, ali su bili izuzetno mladi momci”, kazao je Kos, dodavši da je on nadgledao organizovanje konvoja u Tukovima (općina Prijedor), koji su obezbjeđivali pripadnici interventnog voda.

Prema Kosu, u Tukovima je bila “masa naroda”, te je u svakom prevoznom sredstvu bio po jedan pripadnik interventnog voda. Također je dodao da toga dana nije vidio optuženog Čivčića, dok druge optužene tada nije ni poznavao.

Na ovom ročištu saslušan je i Zdravko Torbica, zajednički svjedok Odbrana Zečevića, Kneževića i Čivčića i nekadašnji vođa patrolnog saobraćajnog sektora Stanice policije u Prijedoru.

On je ispričao kako je optuženog Čivčića upoznao u maju 1992. godine, kada je došao u Prijedor, te da je noćio u policijskoj stanici, da bi poslije bio raspoređen u interventni vod.

“Bio je komandir nekakvog odjeljenja voda, ali nisam mogao vidjeti da je tu imao neki autoritet. Pričao je da je imao problema u tom vodu”, kazao je ovaj svjedok.
Prema navodima optužnice, Čivčić je bio komandir Prvog interventnog voda pri SJB-u Prijedor.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. mart ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.