Korićanske stijene: Kosti ispod kamenja

 

Eva Klonowska, vještakinja antropolog, na suđenju optuženima za ubistva više od 200 Prijedorčana, kazala je da su na Korićanskim stijenama pronađene uglavnom sitne kosti stopala, ili šake, koje su isključivo pripadale muškarcima.

Klonowska, koja je tokom 2003. godine radila na ekshumaciji posmrtnih ostataka na Korićanskim stijenama, pred Sudom BiH je rekla da je to bio jedan od najtežih terena kako zbog samog geografskog položaja, tako i zbog protoka vremena i načina na koji je zločin izvršen.

“Moram da napomenem da su svi pronađeni ostaci kostiju uglavnom bili ispod stijena i kamenja. Naš najveći posao sastojao se upravo u prekopavanju lokaliteta, kako bismo pronašli bar jednu veću kost. Nažalost, pronađene su jedino kosti šake, stopala i oko 160 različitih zuba”, kazala je Klonowska.

Nju je Tužilaštvo BiH pozvalo da iznese mišljenje na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, optuženima za učešće u pratnji konvoja s više od 1.200 civila koji je iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali.

Prema navodima optužnice, Topola je bio stražar u logoru Trnopolje, a ostali optuženi bili su pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Tokom unakrsnog ispitivanja antropologinja je rekla da iz pronađenih kostiju nisu mogli utvrditi DNK, ali da su preko ostataka zuba saznali imena 39 ubijenih.

“Proces identifikacije za Korićanske stijene još uvijek traje. Za sada nemamo mnogo pronađenih imena i prezimena, ali nauka napreduje i vjerujem da ćemo sutra i na osnovu malih kostiju, kao što su kosti šake ili stopala, doći do prave osobe koja je tamo ubijena”, istakla je Klonowska.

U nastavku ročišta Tužilaštvo je unijelo 20 materijalnih dokaza, odnosno DNK izvještaja svih identifikovanih osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama.

Na ročištu zakazanom za 3. februar Tužilaštvo će nastaviti s uvođenjem materijalnih dokaza.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.