”Humanitarni koncert Sedre u Dorstu” 

Poslije visemjesecnih priprema, dogovora, rada, svanuo je 5. februar 2011.. Koncert humanitarnog karaktera sa Misom i Sandijem, clanovima Mostar Sevdah Reunion, vece Balkan blues-a, vece Sevdaha, muzike i izvodjaca koji ostavljaju bez daha.

I pocelo je u Dorst-u, vece, koje cemo jos dugo pamtiti po dobroj muzici i fantasticnom provodu. Ja odavno ne vidjeh vise dragih, veselih i plemenitih ljudi na jednom mjestu.
 
Na ulazu u salu, Ada i Hase Hadzic su docekivali goste i dijelili papirice na kojima su gosti mogli da ostave svoje podatke, saputalo se o nagradama…


 
Cilj koncerta nije samo bio da se skupe sredstva za akcije koje Sedra vodi u BiH, nego da se druzimo kroz muziku i pjesmu, da znamo da imamo jedni druge ali i da pokazemo da mozemo, kad zelimo da budemo jedinstveni.
 
Na pocetku koncerta sam gostima pozelila dobrodoslicu i pozvala sve svoje kolege iz Sedre da izidju sa mnom na binu i da se predstave, jednostavno iz razloga da se ta lica clanova Sedre prikazu javnosti, i da se zna ko stoji iza organizacije i naravno da gosti mogu da upoznaju te ljude koji se nesebicno zalazu za Bosnu i u dijaspori. Ljude koji se ne odricu svojih korijena.
 
Dok su se prostorije sale i dalje punile, zvuci spanske gitare su punili svaki kutak vec popunjene sale. Gosti su stizali sa svih krajeva Holandije, Belgije, Njemacke a meni se cini da je moja prijateljica Negra Alic iz Svicarske, jedna od urednika prvog i jedinog  bosanskohercegovackog lista u Svicarskoj „swisssbih“(www.swissbih.com), bila gosca koja je najvise kilometara presla da bi se ove veceri druzila sa nama. Negra, koja uskoro napusta Evropu i krece diplomatskim stopama ka Indiji, ali koja je naravno uvijek uz nas, ma gdje god da je.


 
Atmosfera je bila fantasticna, gosti su neumorno plesali i druzili se. Bilo je prostora i mjesta i za pricu i za smijeh i za pjesmu.
 
U kratkom predahu su se moje kolege iz BiH Platforme zajedno sa mnom zahvalile Admiri Fazlic, Kozarcanki, bivsoj predsjednici BiH Platforme, koja se je zaista nesebicno, proteklih sest godina zalagala za dobrobit nase zajednice. Aida Kasum, potpredsjednica BiH Platforme, joj je ispred BiH Platforme predala album pun sjecanja na Admirin dugogodisnji rad. Vise informacija o ovoj organizaciji mozete naci na stranici www.bihplatform.nl .


 
Dok su Miso i Sandi nastavljali sa muzikom, prva pjesma je od Sedre poklonjena za nasu Admiru, koja je zaplesala sa svojim buducim suprugom Alom.
 
Miris Bosanskih specijaliteta je goste potsjetio na gladne stomake a nasi kuhari su neumorno i neprestano pripremali cevape i ostala jela sa rostilja. Ferid Mehmedagic- Leka, Amir Oklopcic te Midho Duratovic su najzasluzniji za ovaj dio logistike. Naravno i ostale Sedre su pomagale tamo gdje je bilo potrebno.


 
Jos jedan muzicki predah smo iskoristili za aukciju karikarikature Mise i Sandija koju je specijalno za nas uradila mlada umjetnica Nina Hadzic, cije radove mozete pogledati na www.ninahadzic.com. Arijana Denic je otvorila aukciju sa pocetnom cijenom od € 25,-. Bilo je zaista na trenutke jako napeto a karikaturu je kupila Admira Fazlic za € 150,-.
 
BHFanaticos, predvodjeni sa Mehinovic Edinom i Denic Adnanom su donirali € 50,- i  BHF majicu koja je na aukciji dostigla cijenu od € 100,-. Gospodin Ervin Sendijarevic je na bini ponosno obukao svoju novu majicu i slikao se u njoj. Hvala BHF!!!
 
Prihodi od aukcije bice namjenjeni za socijalno-ugrozenu skolsku djecu iz Rizvanovica kod Prijedora kojima ce uz ovu nesebicnu pomoc obezbjediti uzina u skoli.  Za ovu akciju svoje donacije su dali i familija Habul, te Sabina i Mesud Kulasic. Fondacija Sedra donira jos €120,- , dakle, imamo ukupno € 500,- za ovu akciju.
 
Miso i Sandi su neumorno nastavili da nas zabavljaju proizvodecu carobni zvuke muzike, carobni blues i beat, pjevajuci stare stvari, sevdalinke, zabavne i narodne uz publiku koja je davala sve od sebe nadopunjavajuci ove fantasticne umjetnike.
 
Ada Hadzic se publici obratila sa saopstenjem u vezi nagrade o kojoj sam vec u uvodu pisala.
Vildana Talic i Faruk Kasum su sretni dobitnici 2 puta po 2 luksuzna tretmana/ metamorfoze u ukupnoj vrijednosti od  € 800,-. Zahvaljujemo se Adi Hadzic vlasnici Fuente Hair Expirience, informacije mozete naci na www.Fuentehairexperience.nl .
 
U pola dva i pjesmu “Moj Dilbere” je zavrsen muzicki dio veceri a nasi gosti se polagano rasipali.  Mozda bi pjesma “Sta cu kuci tako rano, sta me ceka tamo” bila prikladnija jer nam se nikome nije islo kuci.

Za Sehidsko Turbe Kozarac, Sedra donira svotu od € 500,-. Mi ovom donacijom zelimo da damo i svoju podrsku ovome tako vaznom projektu.

Ostali prihodi ce biti namjenjeni za akciju u OS u Rizvanovicima. Vise o tome u drugom javljanu.


 
Ja bih jos jednom da se svima zahvalim na doprinosu! Bilo je fantasticno! Veliko hvala mojim Sedrama i njihovim partnerima koji nas nesebicno podrzavaju! Za vise informacija o radu fondacije Sedra, mozete se obratiti na info@sedra.nl
 
Hvala svim dragim gostima, koji su nam uljepsali ovo vece i doprinijeli da ovo humanitarno vece bude uspjesno i veselo.
 
Ispred Fondacije Sedra  vas srdacno pozdravljam!
 
Elvira Kapo

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.