Nema sigurnog mesta za zločince

Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, ocenjuje u razgovoru za e-Novine da pred srbijanskim pravosuđem, nakon hapšenja Milorada Momića zvanog Čoban, pripadnika državne formacije „Škorpioni“, stoji mogućnost da ispravi greške koje je načinilo prethodno veće kojim je predsedavala Gordana Božilović – Petrović.

Milorad Momić, bivši pripadnik državne jedinice Škorpioni, osumnjičen za egzekuciju Bošnjaka u Srebrenici 1995, uhapšen je na francuskim Alpima, gde je više godina boravio koristeći lažni identitet, saopštila je francuska policija.

Srbijanske su vlasti za njim raspisale poternicu zbog zločina protiv čovečnosti; on je bio jedan od pripadnika zlikovačke formacije „koja je činila zločine u Istočnoj Bosni i zabeležen je na video snimku emitovanom 2005.

Na tom jezivom svedočanstvu vidi se kako učestvuje u svirepoj egzekuciji Bošnjaka, civila, u okolini Srebrenice.

„Hapšenje Škorpiona nije dovedeno u adekvatan kontekst – šta su radili, kako su se našli pred sudom – i to je velika šteta. Jer tada, 2006, hapšenje Škorpiona izazvalo je velike potrese u Srbiji. Prvi put se videlo da javnost reaguje, da shvata i to da postoje druge žrtve osim srpskih, pokazuje saosećanje sa njima, solidarnost sa njihovim porodicama. Sada, rekla bih, mediji nisu posvetili dužnu pažnju hapšenju jednog od Škorpiona“, kaže Nataša Kandić. Ona podseća i na prethodno suđenje koje bi, smatra, trebalo da bude pravičnije nego prethodno.

„Sada je pitanje kakav će biti ishod suđenja, jer pravosnažnom presudom javnost i porodice žrtava nisu bili zadovoljni. Naime, sudija Gordana Božilović – Petrović dovela je u sumnju da su ubijeni mladići i ljudi bili iz Srebrenice, pa se u presudi kaže da Tužilaštvo nije dokazalo da su oni iz Srebrenice i da Sud nema dokaza za to. Tom presudom sudija je čitav slučaj minimizirala, neki od optuženih su dobili niže kazne, jedan pripadnik Škorpiona je oslobođen, jedan je dobio pet godina – iako je u javnosti naišao na najveći odijum, jer je rečima i ponašanjem doveo žrtve u položaj najstrašnijeg poniženja (pripadnik Škorpiona koji pita maloletnu žrtvu da li je imao odnos sa ženom, prim. aut.).

Novo suđenje mora da dokaže da li Sud ostaje pri tome da žrtve nemaju veze sa genocidom u Srebrenici. Mislim da je to najveći izazov, da li će ispraviti greške prethodnog. Javnost, pre svega stručna i međunarodna koja se bavi tranzicionom pravdom, treba da posveti pažnju tome da prethodno suđenje nije bilo ono koje bi donelo pravdu za žrtve. Osim toga, u činjeničnom smislu je urađeno sve kako bi se dokazivalo da to streljanje nema veze sa genocidom u Srebrenici“, kaže Nataša Kandić.

Ona naglašava da „postojie dokazi i ne sme se dozvoliti sramota sa prethodnog suđenja“.

„Momić nije uhapšen jer su svi zločinci pronalazili nove identitete, ali još ima onih koji se skrivaju, mislim na one koji se pojavljuju se u filmu, ali još nije identiifikovan njihov identitet. Hapšenje Momića, za koga smo znali samo da je u Francuskoj, pokazalo je da nema tog skrovišta u kojem se mogu skloniti“. ističe Nataša Kandić.

Momić se krio u Grenoblu i okolini pod pseudonimom Gi Monije, što je pseudonim maštovitiji od onih koje smo sretali u hapšenju zlikovaca. Na redu je sledeći Doktor Dabić.

(@ N)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.