Korićanske stijene: Konvoj koji se ne zaboravlja

Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je na suđenju pretorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama, da su pripadnici interventnog voda prijedorske policije pratili konvoj iz kojeg su izdvojeni i strijeljani muškarci.

Erna Kadirić, koja je 1992. godine imala 17 godina, prisjetila se kako je 21. augusta te godine iz Tukova (općina Prijedor), krenula konvojem ka Travniku.

 

“Taj konvoj je najavljivan kao posjednji, iako mi se nije išlo, krenula sam. Tadašnja moja simpatija, Željko Stojnić, pripadnik interventnog voda, mi je rekao da ne pitam puno, da mi je najbolje da idem konvojem i da ne nosim nikave drogocjenosti”, kazala je svjedokinja, dodavši da se osim sa Stojinićem, družila i sa Ljubom Četićem i drugim pripadnicima interventnog voda.

Stojnić je za zločin na Korićanskim stijanama nepravosnažno osuđen na 15, a Ljubiša Četić na 13 godina zatvora.

Kadirić je svjedočila na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, koji su optuženi za učešće u pratnji konvoja s više od 1.200 civila koji je iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali.

Prema navodima optužnice, Topola je bio stražar u logoru Trnopolje, a ostali optuženi pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Svjedokinja je kazala da od ovih optuženih poznaje Branka Topolu, s čijom se rodicom družila, te koji joj je jednom tokom rata pomogao.

“Bila sam u logoru Trnopolje u posjeti stricu sa lažnom iskaznicom koja je glasila na srpsko ime. Jednom prilikom sam se duže zadržala i nisu mi dali da izađem, a on mi je pomogao i odvezao me kući”, prisjetila se svjedokinja, dodavši da optuženog nije viđala u uniformi koju su nosili pripadnici interventnog voda, te da se nikada nije isticao kao oni, koji su “razbojnički nosili puške”.

Kadirić je istaknula da konvoj kojim je napustila Prijedor nikada neće zaboraviti i po čestom pljačkanju u šleperu u kojem je ona bila.

“Desetak puta smo morali puniti kesu sa dragocjenostima koje smo imali tokom puta uz prijetnje da će neko od nas biti ubijen. (…) Na krajnjem odredištu bili su vojnici sa kokardama. Neko mi je rekao da se vratim u šleper i pokupim smeće koja je ostalo iza nas“, kazala je svjedokinja.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februar 2011. godine, kada će Tužilaštvo nastaviti s dokaznim postupkom, javlja BIRN – Justice Report.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.