Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sa Josipovićem

 

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da su odnosi Hrvatske i BiH na vrlo visokom nivou i da je riječ o prijateljskim zemljama koje su sposobne da sva otvorena pitanja rješavaju međusobnim dogovorom.

Josipović je, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Zagrebu, rekao da je dogovoreno da dvije zemlje intenziviraju razgovore i da podrže Vladu Hrvatske i Vijeće ministara BiH u svim naporima da budu riješena otvorena pitanja između dvije zemlje.

Rješavanje otvorenih pitanja

“Ova generacija političara nema pravo da to ostavi narednoj”, rekao je Josipović, navodeći da bi u dogledno vrijeme mogla da budu riješena pitanja granice, međusobnih imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva, sporazum o slobodnom tranzitu, te Luke Ploče, Neuma i zajedničke infrastrutkure.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o privredi, dodajući da na viši nivo treba podići trgovinsku razmjenu, zajedničke nastupe na drugim tržištima, te pitanja međusobnog trgovanja i da u tom kontekstu treba riješiti i međunarodne ugovore između Hrvatske i BiH.

Josipović je dodao da je bilo riječi i o izbjeglicama i povratnicima i da je zajednički interes da ovo pitanje bude riješeno.

“Hrvatska i BiH u ujedinjenoj Evropi”

On je izrazio uvjerenost da današnji sagovornici imaju identičan “pogled na region” i naglasio da Hrvatsku i BiH vidi u ujedinjenoj Evropi.

“Povezuje nas zajednička evropska budućnost, sve perspektive koje imamo. Na putu ka EU Hrvatska će biti snažna podrška BiH, ne samo u onom što je već učinjeno zajedničkim naporima, nego i kroz pomoć hrvatskih stručnjaka koji su učestvovali u pregovorima”, istakao je Josipović.

On je najavio da će, čim bude formirano Vijeće ministara BiH, biti održan i sastanak međudržavnog vijeća.

Hrvatski predsjednik rekao je da je Hrvatska za to da u BiH što prije bude formirana vlast, ističući da je to unutrašnja svar BiH.

Josipović je rekao da stranke moraju same formirati vlast i da iz Zagreba nema nikakvih preferencija prema rješavanju ovog pitanja.

Govoreći o Rafineriji nafte u Brodu u kojoj je u petak izbio požar u kome su povrijeđena tri radnika, on je naveo da ima obećanje ruskih vlasnika da će ovo pitanje biti riješeno u ovoj godini.

Odgovarajući na pitanje o “slučaju Purda”, Josipović je rekao da je to stvar pravosuđa BiH koje će odlučiti u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom.

Nova stranica

Predsjedavajući Radmanović je zahvalio predsjedniku Josipoviću na toplom prijemu i rekao da su današnjom posjetom stvoreni uslovi za ubrzano rješavanje brojnih otvorenih pitanja, a posebno pitanje granice, smanjenje deficita u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni i poboljšanje saradnje, a sve to treba rješavati na nivou Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara, neposredno po njegovom formiranju.

“Dobri politički odnosi između dvije zemlje sa najdužom međusobnom granicom i saradnja mogu biti primjer svim zemljama u regiji”, rekao je predsjedavajući Radmanović i dodao da se danas otvara nova stranica u stvaranju boljih uslova života građana i naroda u obje zemlje na njihovom evropskom putu.

Probleme bolje rješavati sporazumom nego sudskim procesima

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić se zahvalio na pomoći i podršci koju Hrvatska pruža BiH u procesu evroatlanskih integracija, kao i na pomoći građanima BiH.

Komšić smatra da je pitanje velikog broja otpuštenih naših radnika bolje rješavati direktno sporazumom, nego sudskim procesima. Također je istakao da se posjeta odvija u pozitivnom ozračju i da će vladama značiti poticaj u rješavanju brojnih, na sastanku rečenih pitanja.

“Cijenimo izuzetnu hrabrost predsjednika Josipovića da otvori procese integracija. Ja ću također učiniti sve na tom planu u cilju općeg boljitka”, rekao je član Predsjedništva Bakir Izetbegović i stavio u prioritete tri procesa: proces pomirenja, zajednički put prema evropskoj uniji i obnova, oporavak infrastrukture, prema evropskim standardima.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.