Demonstracije Egipćana u Sarajevu

 

Tridesetak građana porijeklom iz Egipta okupilo se danas ispred Egipatske ambasade u Sarajevu pridružujući se zahtjevima za smjenu egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Protesti potresaju Egipat već sedam dana zaredom, a demonstranti u Sarajevu podražli su ih noseći transparente i uzvikujući parole “Sloboda Egiptu”, “Dole Mubarak!”, “Idi!”, “30 godina je dosta”, kao i one protiv Mubarakovih planova da ga nakon 30 godina vladavine zamijeni njegov sin.

Jedan od organizatora prostesta, koji su protekli bez ikakvih incidenata, Husein el-Sharkawi, izjavio je novinarima da egipatski narod više ne može trpjeti Mubarakov režim, koji je učinio to da su Egipćani najponiženiji narod na svijetu.

“Svi su Egipćani protiv njega. Ne želimo više trpjeti ovu vlast. Želimo prenijeti tu poruku narodu BiH”, kazao je El-Sharkawi.

On za sebe kaže da je bio žrtva Mubarakovog režima jer je zbog pomoći Bosni i Hercegovini proveo jednu godinu u zatvoru bez ikakvog suđenja, da bi mu nakon te godine dana policija samo rekla da je u pitanju bila greška.

Demonstranti su ukazivali i na to da u Egiptu ima na desetine hiljada političkih zatvorenika, od kojih su neki bez suđenja poslani u zatvor i do 20 godina.

Oni kažu kako bi Egipat po svemu trebalo da bude bogata država, ali je zbog Mubarakovog režima mladi stručnjaci uglavnom napuštaju zemlju.

Demonstranti kažu da ih posebno ne zanima da li će Mubaraka zamijeniti Muhamed el-Baradei ili neko drugi, već im je prije svega cilj odlazak Mubaraka.

Najavili su nove demonstracije za sutra u isto vrijeme, u 15 sati, te pozivaju građane Sarajeva da im se pridruže.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.