Uhapšen “Å korpion” koji je učestvovao u genocidu u Srebrenici

Milorad Momić, bivši pripadnik srpskih paravojnih snaga koji je učestvovao u genocidu Srebrenici u julu 1995. godine uhapšen je u ponedjeljak u zoru na francuskim Alpama gdje se sklonio prije nekoliko godina pod lažnim imenom, saopćila je policija.

Srbijanske vlasti su izdale evropsku potjernicu za 47-godišnjim Miloradom Momićem zbog zločina protv čovječnosti, a uhapšen je blizu Grenobla dok je išao na svoje radno mjesto, u firmu specijaliziranu za izradu fasada, javila je agencija AFP.

 

“Nije pružio otpor”, saopćila je policijska brigada koja je pristupila hapšenju ovog vojnika. “Krio se u Francuskoj pod pseudonimom Guy Monier (Gi Monije) i s lažnim dokumentima”, precizirala je policija.

Momić je pripadao specijalnoj jedinici “Škorpioni” koja je učestvovala u ubijanju 8.000 Bošnjaka u Srebernici 1995. godine, u najstrašnijem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata, javila je agencija AFP.

 

 

Četiri pripadnika “Škorpiona” su osuđena u aprilu 2007. godine na kazne do 20 godina zatvora u Srbiji.

“Škorpioni” su formirani pri srbijanskom ministarstvu unutarnjih poslova i učestvovali su u sukobima u Hrvatskoj (1991-1995) i u Bosni i Hercegovini (1992-1995), a zatim su poslani na Kosovo za vrijeme rata od 1998. do 1999. godine.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.