Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

 

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, komemoracijama, skupovima i brojnim prigodnim manifestacijama danas je u brojnim zemljama svijeta obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen najveći logor smrti Drugoga svjetskog rata, proglašen je Danom sjećanja na žrtve holokausta.

Sjećanje na žrtve holokausta obilježeno je danas širom Njemačke. Također, održana je i posebna sjednica Bundestaga, donjeg doma parlamenta, na kojoj je prvi put u historiji govorio i predstavnik Roma i Sinta – Zoni Weisz.

“Društvo nije ništa naučilo iz onoga što se dogodilo tokom Drugog svjetskog rata. Najveći broj Roma danas danas nema nikakve uslove za život, nezaposleni su, nemaju uslove za školovanje niti adekvatnu medicinsku pomoć”, kazao je Weisz koji je kao dijete preživio nacističko vrijeme u Holoandiji, dok su njegovi roditelji i sestre deportovani u Auschwitz, prenosi Deutsche Welle.

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je i u Poljskoj, odnosno u Auschwitzu, bivšem logoru smrti.

Preživjele žrtve holokausta i brojni svjetski zvaničnici, među kojima i njemački predsjednik Christian Wulff i poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, posjetili su danas Auschwitz, simbol holokausta i stradanja, u kojem je ubijeno najmanje 1,1 milion Jevreja.

Dan sjećanja na holokaust, stradanje šest miliona Jevreja, obilježen je i u Bosni i Hercegovini. U Jevrejskoj općini u Sarajevu održana je komemoracija žrtvama holokausta, a u Mostaru su predstavnici Gradske uprave i Gradskog vijeća Mostara, zajedno s Ernom Danon Cipra, predsjednicom Jevrejske općine Mostar, položili vijenac i zapalili svijeću na Jevrejskom groblju u Mostaru.

Međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je i u Beogradu na centralnoj ceremoniji, polaganjem vijenaca i odavanjem pošte žrtvama kod Spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.