Momčilo Gruban na uslovnom otpustu

 

Bivši vođa smjene straže u prijedorskom logoru Omarska, koji je osuđen na sedam godina zatvora, pušten je na uslovni otpust.

“Sud je dobio obavijest od Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka da je osuđeni Momčilo Gruban 31.  decembra 2010. godine pušten na uslovni otpust koji može trajati do 28. aprila 2012. godine, kada pravosnažno izrečena kazna zatvora redovno ističe”, saopćeno je iz Suda BiH.

Grubana, nekadašnjeg vođu jedne od tri smjene straže u logoru Omarska kod Prijedora, Državni sud je u julu 2009. pravosnažno osudio na sedam godina zatvora za ubistva, zatvaranja, mučenja, seksualno nasilje i druga nečovječna djela počinjena 1992. godine nad zatočenim Bošnjacima i Hrvatima.

“Gruban je svojim postupcima pokušao da umanji, i zaista je umanjio patnje zatočenika, o čemu su svjedočili brojni svjedoci, izražavajući mu čak i zahvalnost zbog onoga što je za njih učinio”, navodi se u pravosnažnoj presudi.

Uz Grubana, za udruženi zločinački poduhvat, te zločine protiv čovječnosti proglašeni su krivim i Željko Mejakić, rukovodilac policijskog odjeljenja u logoru Omarska, koji je osuđen na 21 godinu zatvora, te Duško Knežević, koji je osuđen na 31 godinu zatvora.

Sva trojica su prvobitno bili optuženi pred Tribunalom u Haagu, ali su u maju 2006. godine prebačeni u Sud BiH na dalje procesuiranje.

Gruban se predao Tribunalu u maju 2002. godine, ali je dva mjeseca poslije privremeno pušten, sve do 10. maja 2006. godine, kada mu je Sud BiH odredio pritvor.

Uz Grubana, Mejakića i Kneževića bio je optužen i Dušan Fuštar, koji je nakon priznanja krivice u aprilu 2008. godine osuđen na devet godina zatvora zbog zločina u logoru Keraterm.

Ovaj nekadašnji vođa straže u logoru Keraterm također je u junu 2010. godine uslovno pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne. Uslovni otpust će mu trajati do 29. marta 2011. godine, kada ističe izrečena kazna zatvora.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.