Ratni zločinci ‘nestaju’ na putu do zatvora

Bijeg osuđenika ili onih koji tek čekaju presudu za najteža djela u BiH nije neuobičajena pojava. Kako iz zatvora, tako i za vrijeme trajanja postupka, piše Radio Slobodna Evropa.

Tako se u utorak Dušan Janković, naredbodavac ubistva 150 civila iz prijedorske regije na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, nije pojavio na izricanju presude kojom je osuđen na 27 godina zatvora.

Dok je sa slobode putovao ka sudu, ostao je u kvaru – obrazloženje je njegovog advokata Ranka Dakića. "Imam informaciju, časni sude, da je u putu imao kvar na autu. To je posljednja informacija kada sam imao s njim kontakt", kaže Dakić, za RSE.

Na pitanje novinara RSE Kada je dobio informaciju, Dakić je odgovorio: "U toku putovanja, negdje kod Doboja".

Naravno, Janković je već bio daleko od Doboja i od pravde. Za njim je odmah raspisana i crvena Interpolova potjernica, te obaviještene sve agencije za provođenje zakona uključujući i Graničnu policiju.

Inače, Janković, Zoran Babić, Milorad Škrbić i Željko Stojnić, nepravosnažno su proglašeni krivim zato što su 21. 8. 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena, prethodno napravivši selekciju, doveli civile Bošnjake i Hrvate, te ih ubili pucajući u njih iz neposredne blizine, kazala je sutkinja Minka Kreho obrazlažući presudu:

"A potom su sa vrha litice bacali ručne bombe ili pucali na tijela ubijenih i ranjenih koji su iz provalije jaukali."

Jedno od najvažnijih pitanja u ovom trenutku kada je riječ o procesima za ratni zločin jeste kako su Janković i ostali, čije ukupna zatvorska kazna iznosi 86 godina, mogli da se brane sa slobode.

U novembru prošle godine to im je dozvolio Sud BiH iako je Tužilaštvo tražilo da se mjera pritvora ne ukida.

"Čak i Apelacionom vijeću smo upućivali naše žalbe jer smo smatrali da optuženi Dušan Janković treba boraviti u pritvoru i da ozbiljnost kaznenih djela i okolnosti koje postoje ukazuju na to da se ne treba braniti sa slobode", kaže glasnogovrornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Ministarstvu vezane ruke

Džerard Selman, ministar pravde RS, umjesto odgovora o Jankovićevom bijegu, uputio je na drugu adresu: "Pitajte predsjednicu Suda BiH zbog čega nije postupila po zahtjevu Tužilaštva."

No, u državnom sudu tvrde kako nikada nije zatražen pritvor zbog mogućeg bijega, već samo zbog uticaja na svjedoke i narušavanja javnog reda i mira, zašta je opasnost uklonjena.

Ovo nije prvi slučaj bjekstva osuđenih za ratni zločin. U putu, ne na suđenje već ka bolnici, iz KP Doma Foča pobjegao je maja 2007. i Radovan Stanković, osuđen na 20 godina za zločine počinjene u Foči. 

 Glasnogovornica Suda Manuela Hodžić potvrdila je da ima još takvih slučajeva.

"Pravosnažno osuđene a u bijegu imamo tri osobe: Radovan Stanković, Momir Savić i Mirko Todorović. Nepravosnažno osuđen u bijegu je Dušan Janković. I nepravosnažno osuđeni, a nalaze se na slobodi su dvije osobe: Mirko Vračević i Mirko Mučibabić – oni čekaju pravosnažnost presude", kaže Hodžić, za RSE.

Upravo stoga, smatra ministar pravde BiH Bariša Čolak, trebalo bi da suci vode računa o tome koga puštaju da se brani sa slobode, tim prije što je pred optuženima gotovo uvijek duga zatvorska kazna. Ipak, Ministarstvu su ruke vezane.

"Mi tu nemamo apsolutno nikakve nadležnosti. Vi znate da su tu suci samostalni u odlučivanju. I znam da u većini slučajeva Tužiteljstvo predlaže pritvor. Dakle, suci su ti koji trebaju odlučiti. I po mom uvjerenju, u takvim slučajevima treba određivati pritvor", tvrdi Čolak.

Sumnje u hapšenje

Draško Krndija, pravosnažno osuđen na banjalučkom sudu na 20 godina zatvora za zločine u Prijedoru, također je u bjekstvu. Sa Jankovićem na slobodi predstavlja veliku prijetnju svjedocima.

Tim prije što Janković, bivši šef prijedorskog Centra javne bezbjednosti, ima 60 godina i jake veze, a kako će najvjerovatnije ostatak života provesti iza rešetaka, osveta preživjelim žrtvama za njihovo svjedočenje ne bi bila iznenađenje.

Predstavnik prijedorskog udruženja Izvor Edin Ramulić sumnja da će ijedan od dvojice biti uhapšen.

"Zabrinuti smo da će Dušan Janković i biti priveden pred lice pravde, jer jedan također bivši pripadnik prijedorske policije Draško Krndija još uvijek nije, iako je i on na isti način iz banjalučkog Okružnog suda uspio pobjeći. I on je osuđen na 20 godina i u istom tom zločinu je također učestvovao, a i u drugim zločinima u Prijedoru za koje je bio osuđen. Najgore je što imamo sve indicije da se on krije u okolini Prijedora, znači stalna je prijetnja svim tim ljudima koji su prošli kroz torture", kaže Ramulić, za RSE.

U bijegu je u vrijeme dok je trajao žalbeni postupak bio i Momčilo Mandić, što je iskoristio kao priliku za bijeg u Beograd.

A bez ikakvih mjera zabrane od strane suda na odsluženje kazne zatvora u trajanju od 13 godina čekao je i Mirko Todorović koji je proglašen krivim za učešće u zarobljavanju grupe od 14 civila Bošnjaka 20. maja 1992. godine u selu Borkovac, kraj Bratunca, te njihovom odvođenju na strijeljanje. Todorović je, također, u bjekstvu.

Iako je u BiH, bar prema onome što se tvrdi, sudstvo neovisno, te su njihove odluke autonomne i svaka kritika se smatra kao napad, bilo bi dobro da se na slučajevima nešto i naučilo, tim prije što je posljednji incident zabilježen prije svega sedam mjeseci, od kada je u bijegu bivši pripadnik vojske bosanskih Srba Momir Savić, pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Višegradu, a koji je pravosnažnost presude čekao na slobodi -ponovo po odluci državnog suda.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.