Zatražena potjernica za Dušanom Jankovićem

 

Državni sud je zatražio raspisivanje Interpolove crvene potjernice i izdao nalog za hapšenje Dušana Jankovića, nekadašnjeg policajca iz Prijedora koji je nepravosnažno osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora za učešće u zločinu na Korićanskim stijenama.

Janković, koji se od novembra prošle godine brani sa slobode uz mjere zabrane, danas se nije pojavio na izricanju presude, a u Odjelu za odnose s javnošću Državnog suda navode kako je “za Sud on sada zvanično u bjekstvu”.

 

 

 

“Posljednje informacije koje imamo jesu da se Janković jučer nalazio u svom domu jer je imao mjere zabrane, i prijedorska policija ga je obišla, a danas je njegova supruga rekla da je u pola četiri ujutro krenuo na Sud BiH”, navode u Sudu BiH.

Na ročištu za izricanje presude za zločin na Korićanskim stijenama, održanom 21. decembra ove godine pred Državnim sudom, Janković se nije pojavio, a njegov branilac Ranko Dakić je Sudskom vijeću kazao da je saznao da je “došlo do kvara automobila”.

U Sudu BiH navode kako su prije izricanja presude obavijestili granične prijelaze i policijske stanice u Prijedoru o tome da se Janković nije pojavio, a neposredno nakon ročišta obaviještena je i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kojoj je izdat nalog za hapšenje.

Janković, bivši komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, napravosnažno je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 27 godina jer je 21. augusta 1992. pripadnicima interventnog voda SJB-a naredio da, iz konvoja kojim se nesrpsko stanovništvo iseljavalo iz Prijedora, izdvoje i ubiju grupu od preko 150 muškaraca.

Za učešće u ovom zločinu krivim su proglašeni Zoran Babić, Milorad Škrbić i Željko Stojnić, bivši pripadnici interventnog voda SJB-a, dok je Milorad Radaković oslobođen krivice.

Janković se u pritvoru nalazio od maja 2008. do novembra prošle godine, kada je pušten na slobodu uz mjere zabrane kontaktiranja sa svjedocima ili saučesnicima, te prisustvovanja javnim događajima.

Nakon izricanja nepravosnažne presude, Sud BiH je Jankoviću odredio devetomjesečni pritvor.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.