Potraga za Dušanom Jankovićem

 

Pravosudni organi, kao ni advokat Dušana Jankovića, još uvijek nemaju nikakvih saznanja o tome gdje bi se mogao nalaziti ovaj bivši komandir prijedorske policije, koji je pobjegao na dan izricanja presude za zločin na Korićanskim stijenama.

Janković, koji je 21. decembra nepravosnažno osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora zbog učešća u ubistvima više od 150 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, nije se pojavio na izricanju presude i od tada se nalazi u bjekstvu.

Sud BiH je istog dana zatražio raspisivanje crvene potjernice, te su o njegovom bjekstvu obavijestili Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), kao i granične prijelaze.

U Jankovićevim ličnim podacima, navedenim u optužnici, stoji da ima samo bosanskohercegovačko državljanstvo.

“Sud i Tužilaštvo izdali su nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu koja ima zadatak njegovo lociranje i privođenje. Policijski službenici već rade na tome”, kazala je Željka Kujundžija, glasnogovornica SIPA-e, koja nije mogla potvrditi da li se sumnja da je Janković napustio BiH.

Ranko Dakić, branilac Dušana Jankovića, kazao je da je tog jutra dobio poruku od njega u kojoj je stajalo da je “došlo do kvara na autu u blizini Doboja”.

“Dobio sam kratku poruku, i to što sam tada rekao je sve što znam. Nismo od tada bili u kontaktu i nemam nikakvih drugih informacija osim onoga što sam tada rekao javno”, kazao je Dakić za Justice Report.

Ovo je treći slučaj da se osobe koje su osuđene za ratne zločine pred Državnim sudom nađu u bjekstvu. U maju 2007. Radovan Stanković je pobjegao iz Fočanskog zatvora gdje je služio 20-godišnju kaznu zbog zločina u tom gradu.

Dvije godine kasnije, Mirko Todorović, koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u zločinima počinjenim u Bratuncu, nije se odazvao pozivu na odsluženje kazne, te je i za njim raspisana Interpolova potjernica, dok se slična situacija desila i s Momirom Savićem, koji je pobjegao 17. maja ove godine, dok je na slobodi čekao izricanje drugostepene presude.

Savića je Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo na 17 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu.

Početkom decembra ove godine, Sud je izdao nalog za hapšenje Miodraga Nikačevića, koji je tada na slobodi čekao izricanje drugostepene presude za zločine u Foči, a s ciljem da spriječe njegovo bjekstvo. Dan nakon hapšenja, Nikačević je pravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

U Sudu BiH navode kako u slučaju Jankovića nije došlo do određivanja pritvora neposredno pred iznošenje presude jer se radilo o “javnom izricanju presude”, dok je u slučaju Nikačevića “već bila donesena drugostepena presuda”.

Uz Jankovića, bivšeg komandira stanice policije u Prijedoru, za zločin na Korićanskim stijenama nepravosnažno su osuđeni Zoran Babić, Milorad Škrbić i Željko Stojnić, nekadašnji pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, na ukupno 59 godina zatvora.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.