Za zločin na Korićanskim stijenama 86 godina zatvora

 

Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom osudio je četvoricu bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti Prijedor na ukupno 86 godina zatvora za ubistva civila na Korićanskim stijenama, dok je Milorad Radaković oslobođen krivice, prenosi Birn Justice Report.

Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić, nepravosnažno su proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu na području općine Prijedor koji je za cilj imao progon, pljačku i ubistva nesrpskih civila tokom 1992. godine.

 

Za ubistva više od 150 civila muškaraca na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, Državni sud je Babića i Škrbića, nekadašnje pripadnike Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor osudio na po 22 godine dugotrajnog zatvora, dok je Stojnića, pripadnika iste jedinice osudio na 15 godina.

Dušana Jankovića, bivšeg komandira SJB Prijedor, Sud je proglasio krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osudio na 27 godina dugotrajnog zatvora.

“Sud je izvan svake razumne sumnje, ocjenom svih dokaza, zaključio da su Babić, Škrbić i Stojnić kao pripadnici Interventnog voda učestvovali u obezbjeđenju konvoja kojim se nesrpsko stanovništvo prisilno iseljavalo iz Prijedora, i izdvajanju te strijeljanju preko 150 civila muškaraca na planini Vlašić, dok je Dušan Janković kao najviše rangirani izdao naredbu za ubistva”, kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Izricanju presude nije prisustvovao Dušan Janković, a njegov branilac Ranko Dakić je kazao da mu je javljeno kako je “došlo do kvara na automobilu”.

Kreho je po izricanju presude kazala da je o Jankovićevom nepojavljivanju obaviještena policijska stanica Prijedor, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i granični prijelazi, kako bi se osiguralo da optuženi ne pobjegne.

Drugooptuženi Milorad Radaković, oslobođen je krivice, jer je, po ocjeni Suda BiH, u konovju 21. augusta 1992. godine bio “u svojstvu sanitetskog radnika SJB Prijedor”, te nije učestvovao u planiranju izdvajanja i ubistava civila.

“Veliki broj svjedoka Tužilaštva i Odbrane govorio je o tome da je Radaković cijelu noć proveo u pokvarenom autobusu, te samim tim nije mogao biti na mjestu izvršenja”, dodala je Kreho.

Sudsko vijeće je odredilo Jankoviću, kao i Babiću, Škrbiću i Stojniću – koji su se branili sa slobode uz mjere zabrane – devetomjesečni pritvor, dok su Radakoviću ukinute mjere zabrane.

Predjedavajuća Sudskog vijeća kazala je da je Sud pri odmjeravanju kazne kao olakšavajuće okolnosti cijenio “teško zdravstveno stanje” Babića, te činjenicu da je određeni broj svjedoka govorio o tome da je Škrbić “štitio jedan dio civila iz autobusa u kojem je bio pratilac”.

“Stojnić u vrijeme izvršenja djela nije imao napunjenu 21. godinu života, te stoga mu Sud nije mogao izreći kaznu dugotrajnog zatvora”, dodala je Kreho.

Oštećeni i porodice žrtava, prvostepenom presudom su, sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnice, dok je Sud oslobodio svu petoricu nekadašnjih pripadnika SJB Prijedor obaveze plaćanja troškova suđenja.

Suđenje za ubistva na Korićanskim stijenama počelo je u martu 2009. godine, a prvobitno su za isti zločin bili optuženi i Damir Ivanković, Gordan čurić i Ljubiša Četić, koji su nakon priznanja krivnje osuđeni na 14, osam i 13 godina zatvora.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.