Korićanske stijene: Puzanje po litici

 

Na suđenju petorici optuženih za ubistva Prijedorčana na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedoka koji je preživio strijeljanje, a koji zbog bolesti nije mogao svjedočiti u ovom postupku.

Zaštićeni svjedok A, u izjavi koju je dao Državnom tužilaštvu 6. aprila 2006. godine, naveo je da je 21. augusta 1992. ušao u jedan od četiri autobusa koji su došli po zarobljenike u logor Trnopolje, te je odvezen prema Travniku. Prema navodima u njegovoj izjavi, muškarci su odvedeni na Korićanske stijene i postrojeni uz rub provalije.

“Rečeno nam je da kleknemo kao da se molimo, a potom je počela pucnjava. U momentu sam se okrenuo i vidio da u mene puca policajac u plavoj uniformi. Ja sam se tad bacio i počeo puzati po stijenama i zaustavio sam se na nekom boriću, gdje sam ostao zakačen”, stoji u izjavi svjedoka A, te se dalje navodi da je strijeljanje trajalo 10 do 15 minuta, a poslije su se čule i detonacije bombi.

Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja optuženi su da su 21. augusta 1992. sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila koji je iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali. Civile su, prema navodima optužnice, prethodno opljačkali.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, kako stoji u optužnici, bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Zaštićeni svjedok A je u izjavi naveo da je na boriću ostao dok nije pala noć, te da su neki od policajaca išli u provaliju i provjeravali ima li preživjelih.

“Po cijelom tijelu sam imao strašne oguljotine, a kad je pala noć, krenuo sam prema Vlašiću. Cijelu noć sam pješačio vlašićkom cestom i stigao sam u selo Babanovac, kojim sam se kretao 19 dana, dok nisam prešao na teritoriju Armije BiH”, naveo je, između ostalog, svjedok u izjavi.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. decembar 2010. godine, kada će Tužilaštvo saslušati zaštićenog svjedoka KO18.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.