Umro tvorac Daytona Richard Holbrooke

 

RIchard C. Holbrooke, američki diplomata impresivne karijere, najpoznatiji kao tvorac Dejtonskog sporazuma i shuttle diplomatije koja je prethodila Mirovnom sporazumu u Ohiou, umro je nakon operacije puknute aorte, zbog koje je hospitaliziran u subotu.

Riječ je o jednom od najreprezentativnijih američkih diplomata. Njegova karijera proteže se od Vijetnama do borbi sa Al-Qaedom u Afganistanu i Pakistanu. Službovao je Johny F. Kennedyju, Billu Clintonu i Baracku Obami.

U augustu 1999. postao je 22. američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a od januara 2009. obnašao je dužnost specijalnog predstavnika predsjednika Sjedinjenih Država za Afganistan i Pakistan.

O detaljima svog diplomatskog angažmana na Balkanu detaljno je pisao u knjizi “Završiti rat”.

Predsjednik Obama nazvao je Holbrookea istinskim “gigantom američke vanjske politike koji je Ameriku učinio snažnijom, sigurnijom i poštovanijom”.

“Skoro 50 godina, Richard je časno služio državi. Radio je kao mladi službenik tokom rata u Vijetnamu, sudjelovao je u mirovnim pregovorima u Parizu koji su okončali taj rat. Kao mladi pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik pomogao je normalizaciji odnosa sa Kinom. Kao američki ambasador u Njemačkoj, pomogao je Evropi da ispliva iz Hladnog rata i ohrabri NATO da poželi dobrodošlicu novim članicama. Kao pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Kanadu bio je glavni arhitekt Dejtonskog sporazuma koji je okončao rat u BiH prije tačno 15 godina, spašavajući nebrojene živote”, kazao je američki predsjednik.

Američki državni sekretar Hillary Clinton rekla je kako su SAD izgubile jednog od najposvećenijih javnih djelatnika. Richard Holbrooke je skoro pola stoljeća služio državi koju je volio, predstavljajući Sjedinjene Države u udaljenim ratnim zonama kao i u visokorangiranim mirovnim pregovorima, uvijek izrazito brilijantan i tačan.

“Bio je jedan od onih istinskih državnika i to je ono što njegov odlazak čini još bolnijim”, kazala je Clinton, dodajući kako je Holbrooke pomogao uobličavanju američke historije, pomagao u opasnoj sadašnjosti i osiguravao budućnost.

(Sa-x)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.