Umro tvorac Daytona Richard Holbrooke

 

RIchard C. Holbrooke, američki diplomata impresivne karijere, najpoznatiji kao tvorac Dejtonskog sporazuma i shuttle diplomatije koja je prethodila Mirovnom sporazumu u Ohiou, umro je nakon operacije puknute aorte, zbog koje je hospitaliziran u subotu.

Riječ je o jednom od najreprezentativnijih američkih diplomata. Njegova karijera proteže se od Vijetnama do borbi sa Al-Qaedom u Afganistanu i Pakistanu. Službovao je Johny F. Kennedyju, Billu Clintonu i Baracku Obami.

U augustu 1999. postao je 22. američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a od januara 2009. obnašao je dužnost specijalnog predstavnika predsjednika Sjedinjenih Država za Afganistan i Pakistan.

O detaljima svog diplomatskog angažmana na Balkanu detaljno je pisao u knjizi “Završiti rat”.

Predsjednik Obama nazvao je Holbrookea istinskim “gigantom američke vanjske politike koji je Ameriku učinio snažnijom, sigurnijom i poštovanijom”.

“Skoro 50 godina, Richard je časno služio državi. Radio je kao mladi službenik tokom rata u Vijetnamu, sudjelovao je u mirovnim pregovorima u Parizu koji su okončali taj rat. Kao mladi pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik pomogao je normalizaciji odnosa sa Kinom. Kao američki ambasador u Njemačkoj, pomogao je Evropi da ispliva iz Hladnog rata i ohrabri NATO da poželi dobrodošlicu novim članicama. Kao pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Kanadu bio je glavni arhitekt Dejtonskog sporazuma koji je okončao rat u BiH prije tačno 15 godina, spašavajući nebrojene živote”, kazao je američki predsjednik.

Američki državni sekretar Hillary Clinton rekla je kako su SAD izgubile jednog od najposvećenijih javnih djelatnika. Richard Holbrooke je skoro pola stoljeća služio državi koju je volio, predstavljajući Sjedinjene Države u udaljenim ratnim zonama kao i u visokorangiranim mirovnim pregovorima, uvijek izrazito brilijantan i tačan.

“Bio je jedan od onih istinskih državnika i to je ono što njegov odlazak čini još bolnijim”, kazala je Clinton, dodajući kako je Holbrooke pomogao uobličavanju američke historije, pomagao u opasnoj sadašnjosti i osiguravao budućnost.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.