Uhapšeni monstrumi Nedo Trifković i Mitar Milinković

 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ranim jutarnjim satima uhapsili su i priveli u Kantonalno tužilaštvo u Bihaću Nedu Trifkovića (1956), nastanjenog u Banjoj Luci, i Mitra Milinkovića zvanog Štulaš (1958), nastanjenog u Prijedoru.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su kao saizvršioci i podstrekači izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kazao je novinarima kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Po njegovim riječima, oni se sumnjiče da su u noći 9/10. oktobra 1995. godine u upravnoj zgradi tvornice “Sanakeram” u sanskom naselju Donji Kamengrad, gdje je bilo zatvoreno oko 350 civila Bošnjaka, ubili Mahmuta Čauševića, Amira Horozovića i Envera Burnića.

Potom su, uz prijetnju smrću, podstakli zatvorenika Ahmeta Sefića da automatskom puškom koju su mu dali strijelja devet zatvorenika, što je on i učinio. Usmrtio ih je osam: Husniju Burnića, Mustu Kazića, Omera Okčića, Muharema Burnića, Emira Burnića, Muharema Talića, Eniza Muhadžića i Hameda Bešara, dok je deveti Aziz Čatić preživio uz zadobijene tjelesne povrede.

Sefić je za to djelo 1996. godine procesuiran na Višem sudu u Bihaću i osuđen na kaznu zatvora od 15 godina. Nakon odsluženih 14 godina u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici ove godine izvršio je samoubistvo.

Terete se i za nečovječno postupanje prema velikom broju zatvorenih civila, koje su prozivali po 10 u grupi, te ih u radničkoj menzi tvornice fizički zlostavljali udarajući ih štakom, kundakom puške, čizmama na nogama i slično, dodao je Mesić.

Osumnjičeni će biti ispitani od tužioca, nakon čega će se uputiti prijedlog za određivanje pritvora sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Bihaću.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.