Pritvor osmorici privedenih u akciji “Kastel”

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor od 30 dana za osam osoba uhapšenih u akciji “Kastel” na području Unsko-sanskog kantona, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva, Boris Grubešić.

Prijedlog pritvora odnosi se na sljedeće uhapšene: Brkić Ramo, rođen 1966. godine, nastanjen u Bihaću, Selimović Emir, rođen 1967. godine, nastanjen u Bihaću, Hodžić Ibrahim zvani Baja, rođen 1966. godine, nastanjen u Bihaću, Kunić Husein, rođen 1972. godine, nastanjen u Bihaću, Mašić Asmir, rođen 1968. godine, nastanjen u Bihaću, Libić Mehmed, rođen 1968. godine, nastanjen u Bihaću, Čufurović Maho, rođen 1953. godine, nastanjen u Velikoj Kladuši i Selimović Enes, rođen 1964. godine, nastanjen u Velikoj Kladuši.

Pritvor osumnjičenima za nezakonito dodjeljivanje i namještanje poslova u državnim institucijama predložen je nakon provedenog ispitivanja i to zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i prikrivanja dokaza.

Ostalima će biti dozvoljeno da se u toku daljeg postupka brane sa slobode.

Podsjetimo, združena policijska akcija “Kastel” u subotu je provedena u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Privedeno je oko 30 osoba, a među njima i komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić, te komandiri policijski stanica Bihać i Cazin, te načelnici pojedinih sektora, ako i direktor kantonalnog Zavoda za zapošljavanje Mesud Mešić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Esad Bašagić i njegov brat visokopozicionirani policijski službenik Ahmet, član kantonalnog Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Esad Begić, bivši predsjednik Komisije za izbor i imenovanja u kantonalnoj Skupštini Mujo Beganović i vijećnik SDA Adnan Alijagić.

Akcija “Kastel” bila je usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje lica osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima zlouporabe položaja ili ovlaštenja, privednog kriminala, te primanja i davanja mita, dara ili drugih oblika koristi.

Tužilaštvo BiH se zahvalilo svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u akciji “Kastel”, kao i misiji EUFOR-a i EUPM-a koje su osigurale korištenje helikoptera za transport djelatnika Tužilaštva BiH tokom provođenja akcije, navodi se u saopćenju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.