Korićanske stijene: Mirne savjesti

Optuženi Zoran Babić, Milorad Radaković i Milorad Škrbić su u završnoj riječi zatražili od Suda BiH da ih oslobodi optužbe za ubistva oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

U završnom izlaganju pred Državnim sudom, Babić, Radaković i Škrbić su naglasili da nisu učestvovali u zločinu počinjenom u augustu 1992. godine na planini Vlašić, te istakli da imaju “mirnu savjest”.

“Moja savjest je čista i molim vas da donesete oslobađajuću presudu. Svaka druga bila bi obmana kako vas samih, tako i drugih članova porodica poginulih tog dana na Korićanskim stijenama”, rekao je Radaković.

Babić, Radaković i Škrbić optuženi su sa Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem da su učestvovali u pratnji konvoja kojim je 21. augusta 1992. godine oko 1.200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora prevoženo ka Travniku.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su vršili pljačku civila te izdvajanje i strijeljanje oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

Janković, prema mišljenju Tužilaštva BiH, nekadašnji je komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok su ostali optuženi bivši pripadnici interventnog voda SJB-a.

Državno tužilaštvo je na prošlom ročištu, 30. novembra ove godine, u završnoj riječi zatražilo od Suda da petoricu optuženih proglasi krivima.

Odbrana Zorana Babića je naglasila kako je “nesporno utvrđeno” da prvooptuženi nije krenuo u pratnju konvoja. Braniteljica Slavica Bajić je kazala da je jedini svjedok koji je rekao da je Babić učestvovao u strijeljanju civila bio Damir Ivanković, čiji je iskaz ocijenila “nelogičnim i neuvjerljivim”.

“Ovom iskazu se ne može vjerovati jer je konfuzan. Ivanković tvrdi da Babića nije vidio na mjestu odvajanja muškaraca, ali odjednom na mjestu strijeljanja – s neba pada Babić na Korićanske stijene”, kazala je Bajić.

Damir Ivanković, bivši pripadnik interventnog voda SJB-a Prijedor, bio je prvobitno optužen za zločin na Korićanskim stijenama, ali je nakon priznanja krivnje i svjedočenja protiv ostalih optuženih osuđen na 14 godina zatvora.

“Časni sude, od vremena hapšenja tvrdim da nisam kriv, jer nisam išao u taj konvoj i nemam veze sa zločinom. Znam da je moja savjest mirna bez obzira na presudu, a nije onima koji su lažno svjedočili ovdje”, rekao je optuženi Babić.

Slavica Čvoro, braniteljica Radakovića, istakla je kako je njen branjenik 21. augusta 1992. godine bio u pratnji jednog od autobusa u konvoju, ali je rekla da je on išao u svojstvu “sanitetskog radnika”.

“Moj branjenik nije kritičnog dana odvajao muškarce, niti učestvovao u pljačkanju, niti u kasnijem strijeljanju. On je jedino odgovoran za to da je uradio svoj posao najbolje što je mogao, jer su svi putnici iz njegovog autobusa stigli živi i zdravi, što je ovdje i dokazano”, dodala je Čvoro.

Odbrana trećeoptuženog također je naglasila da “svi dokazi upućuju” na to da je Škrbić bio u pratnji konvoja iz Prijedora, ali da se njegov autobus pokvario, nakon čega je “cijeli dan i noć proveo u kvaru sa civilima”.

“Svjedoci Odbrane koji su proveli tu noć u autobusu, saglasni su da ih je Škrbić zaštitio taj dan kada su prišli nepoznati vojnici. Stavivši život na kocku, on im nije dao da uđu u autobus. Samim tim nije mogao biti na mjestu strijeljanja”, rekao je Slobodan Perić, Škrbićev branilac.

Naredno ročište zakazano je za utorak, 14. decembar ove godine, kada će Odbrane preostale dvojice optuženih iznijeti završnu riječ.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.