Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, uhapšen u Londonu

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange uhapšen je u Londonu, javlja CNN.

Prema istom izvoru, hapšenje je uslijedilo na osnovu naloga za privođenje koje je švedska policija izdala Scotland Yardu.

Službeno obrazloženje glasi da je Assange uhapšen kako bi se mogao izjasniti o optužbama o navodnom silovanju.

 

Assange optužbe dviju Šveđanki za silovanje naziva tabloidnom, podmuklom kampanjom. U Velikoj se Britaniji skriva otkada je pokrenuta afera Cablegate.

Prije nekoliko dana upozorio je svjetske vlada da se ne igraju njegovim uhićenjem i da ga ne pokušaju onemogućiti u njegovim aktivnostima. Zaprijetio je objavljivanjem velikog broja novih tajnih dokumenata, vezanih za države i komercijalne kompanije, što je nazvao “otrovnom pilulom”.

Radi se o šifriranoj bazi podataka koje je proširio internetom, a navodno je riječ o necenzuriranim dokumentima koji sadrže tajne podatke o British Petroleumu i Guantanamo Bayu.

Sud u Londonu odbio je danas kauciju osnivaču internet stranice “Vikiliks” Džulijanu Asanžu, koji je danas uhapšen u britanskoj prijestonici na osnovu potjernice Švedske zbog optužbi za navodna seksualna djela.

Švedsko tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje tridesetdevetogodišnjeg Australijanca zbog sumnje da je počinio seksualna krivična djela, što on demantuje.

Asanž će u pritvoru ostati do 14. decembra.

Policija navodi da je Asanž, centralna figura u aferi objavljivanja povjerljivih dokumenata američke diplomatije, uhapšen u 9.30 časova u jednoj policijskoj stanici u Londonu.

“Švedske vlasti optužuju ga za nezakonitu prinudu, seksualno zlostavljanje i silovanje u avgustu 2010. godine”, navodi se u saopštenju londonske policije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.