Korićanske stijene: Oduzeto pravo na život

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, zatražila je da Sud optuženima Zoranu Babiću, Miloradu Radakoviću, Miloradu Škrbiću i Dušanu Jankoviću izrekne kazne dugotrajnog zatvora, dok za Željka Stojnića nije tražila istu kaznu jer je u vrijeme izvršenja zločina imao 21 godinu.

“Ubijene osobe imale su pravo na život, a to su im oduzeli optuženi i za to trebaju da snose odgovornost. Analizom izvoda iz matične knjige umrlih, 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama, za oko dva sata, optuženi su prekinuli 7.120 godina života”, kazala je u završnoj riječi tužiteljica Terzić.

Optuženi se terete za učešće u pratnji konvoja kojim je 21. augusta 1992. godine oko 1.200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora prevoženo ka Travniku. Prema navodima optužnice, oni su na planini Vlašić izdvojili oko 200 muškaraca, koje su na Korićanskim stijenama strijeljali.

Tužilaštvo smatra da su četvorica optuženih bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Janković komandir Stanice milicije.
 
Tužiteljica je istaknula da su brojni svjedoci Optužbe, među kojima su i oni koji su preživjeli strijeljanje na Korićanskim stijenama, kao i bivši pripadnici interventnog voda, potvrdili da su optuženi učestvovali u zločinu koji im se stavlja na teret.

“Optuženi su odgovorni za razdvajanje i ubistva civila, pljačkanje i prisilno protjerivanje civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Tužilaštvo je dokazalo da su pojedini pripadnici interventnog voda znali kakva će biti sudbina muškaraca koji su krenuli konvojem 21. augusta. Plan širokog sistematičnog napada prerastao je u zajednički cilj – ubijanje”, rekla je Terzić.

Prema tužiteljici, svjedoci koji su “samo pukom slučajnošću preživjeli strijeljanje” kazali su da su osobe što su pucale u njih bile “uigrana ekipa” te su “znale šta rade”.
 
“Svjedoci su Babića vidjeli u Tukovima, na mjestu razdvajanja muškaraca, dok je Damir Ivanković potvrdio i da ga je vidio da puca u civile. On je također kazao da je Radaković, na mjestu gdje je izvršeno razdvajanje muškaraca, predao municiju koja će biti korištena za ubijanje”, kazala je Terzić.

Damir Ivanković je potpisao sporazum o priznanju krivice, te je nakon svjedočenja protiv drugih pripadnika interventnog voda osuđen na 14 godina zatvora. Nakon njega, krivicu za zločin na Korićanskim stijenama priznali su i Gordan čurić, koji je osuđen na osam godina, te Ljubiša Četić, kojem je izrečena kazna od 13 godina zatvora.  
 
“Škrbića, koji je, svjedočeći u svoju korist, tvrdio da je bio s civilima u pokvarenom autobusu, na mjestu razdvajanja vidjeli su Ivanković, čurić i Četić”, kazala je Terzić, dodavši da je optuženi bio u autobusu s civilima nakon što je prisustvovao strijeljanju.
 
Tužiteljica je dodala da je Janković bio odgovoran za formiranje interventnog voda, te da je na dan kada je zločin počinjen imao rukovodnu poziciju, jer je mijenjao Simu Drljaču.

“Miroslav Paraš nije mogao da naredi ubistva preko 200 ljudi, to je mogao da naredi načelnik Simo Drljača, ali s obzirom da ga nije bilo, to je mogao narediti samo komandir stanice milicije koji ga je mijenjao”, navela je tužiteljica u završnoj riječi.

Drljača je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine, a Miroslav Paraš, nekadašnji komandir interventnog voda, u međuvremenu je preminuo.

Tužiteljica je dodala da su mnogi svjedoci potvrdili da je Stojnić bio u pratnji konvoja i da se isticao po pljačkanju civila.

Odbrane Zorana Babića i Milorada Radakovića završnu riječ će iznijeti 13. decembra 2010. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.