U žiži – Lična karta WikiLeaksa i Juliana Assangea

Internet stranica WikiLeaks, koju je 2006. osnovao Julian Assange, 39- godišnji Australac s grupom istomišljenika koje je kontaktirao posredstvom interneta, sakuplja i objavljuje osjetljiva dokumenta i podatke koje države ili koncerni smatraju tajnim.

Sam naziv WikiLeaks je spoj dva pojma: Wikipedia, najčitanije enciklopedije na internetu, i leaks, engleske riječi za "curenje informacija", odnosno odavanje strogo čuvanih tajni.

Osnivač svoju internet stranicu opisuje kao "javni servis" za novinare i aktiviste protiv korupcije, s ciljem "borbe za slobodu uz pomoć informacija".

WikiLeaks opstaje zahvaljujući donacijama, a garantuje anonimnost i zaštitu izvora informacija.

Od osnivanja plasira osjetljiva dokumenta o raznim stvarima – naprimjer, o transportu otrovnog otpada u Obalu Slonovače ili smjernicama američke vojske o tretmanu u bazi Guantanamo.

Pažnju šire javnosti privukao je u aprilu kada je objavio snimke helikopterskog napada u Bagdadu na civile među kojima su bili i saradnici agencije Reuters.

U junu ove godine objavljeno je oko 77.000 klasifikovanih dokumenata o Afganistanu pod naslovom "Afganistanski ratni dnevnik", a u oktobru je plasirano skoro 400.000 tajnih dokumenata o ratu u Iraku.

Sada je u toku objavljivanje skoro četvrt miliona tajnih diplomatskih depeša State Departmena oko 270 američkih ambasada i konzulata.

Sumnja se da je WikiLeaks do tog obilja materijala došao zahvaljujući kompjuterskom stručnjaku američke vojske, 23-godišnjem Bradleyju Manningu, koji je u maju ove godine uhapšen u Kuvajtu i prijeti mu 52 godine robije.

Pretpostavlja se da je on dostavio WikiLeaksu i podatke o Afganistanu i Iraku, kao i snimke iz Bagdada.

Osnivač WikiLeaksa Assange, koji za sebe kaže da "voli da pljune u supu moćnicima", kako je naveo Deutsche Welle, rođen je 1971. u Teinsvilleu, u Queenslandu na sjeveru Australije.

Imao je nomadsko djetinjstvo pošto su mu roditelji držali pozorišnu trupu i od mladih dana je bio svojeglav. Otišao je od kuće 1987., s 18 godina postao otac, ubrzo se razveo i sudio se za starateljstvo.

Od djetinjstva je pokazivao talenat za matematiku. Kasnije je studirao matematiku i fiziku na Univerzitetu u Melbourneu.

Godine 1995., zajedno s prijateljem, bio je optužen za hakerske aktivnosti, priznao je krivicu i prošao s novčanom kaznom, piše na Wikipediji.

Zatim je tri godine sarađivao sa Suelette Dreiffus, koja je istraživala subverzivne aspekte interneta i s njom napisao knjigu "Podzemlje" ("Underground"), bestseler među ljubiteljima kompjutera.

Dreiffus opisuje Assangea kao "vještog istraživača" kome je "veoma stalo do koncepcije etike i pravde, do toga šta vlade treba, a šta ne treba da rade".

"Nazivaju me Jamesom Bondom novinarstva", rekao je jednom Assange, koji je za jedne neustrašivi borac za istinu, a za druge lovac na senzacije.

Za njim je raspisana međunarodna potjernica po nalogu suda u Stockholmu, koja ga tereti za silovanje.

On je čovjek koji je u bjekstvu i niko ne zna gdje se nalazi. Stalno je u pokretu. Živi u hotelskim sobama često pod lažnim imenom, farba kosu, plaća samo kešom da zametne tragove, a WikiLeaksom upravlja s lokacija koje često mijenja.

Napustio je Stockholm, bio u Berlinu i u Londonu, sada ima navoda da je u Amanu.

Američka vlada optužuje WikiLeaks da je najsvježijim objavljivanjem tajnih diplomatskih depeša ugrozio nacionalnu sigurnost SAD-a, a bilo je i više tužbi u još nekoliko zemalja, ali niko nije osuđen, tvrde u WikiLeaksu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.