WikiLeaks o BiH: Pitanje državne imovine

LONDON – Od pet glavnih uslova neophodnih za transfer vlasti u BiH sa visokog predstavnika UN na visokog predstavnika EU četiri su ispunjena i samo je ostalo pitanje državne imovine, navodi se u diplomatskoj prepisci u dijelu posvećenom BiH dostupnoj na "WikiLeaks".

Ovaj posljednji uslov ne treba da "blokira cijeli napredak", posebno imajući u vidu da aktuelni tim UN u BiH nije više efikasan, navodi se u zabilješkama francuskog diplomate Žana Davida Levita, a koje je objavio britanski list "Gardijan".
       

Francuska, prema ovim zabilješkama, želi da vidi transfer vlasti na novi tim EU u novembru, jer je približavanje Evropi efikasna "mrkva" koja treba da ohrabri Bošnjake da nastave sa napretkom u provođenju neophodnih reformi.

Pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filip Gordon složio se da aktuelni sistem ne funkcioniše dobro, ali naglašava da će međunarodna zajednica izgubiti kredibilitet ako se krene dalje prije nego su ispunjeni svi neophodni preduslovi.

On je dodao da se SAD slaže da je potreban određeni oblik "mrkve" da privuče BiH na saradnju.

Levit naglašava da oni imaju još dva mjeseca na raspolaganju da isposluju napredak BiH prije donošenja konačne odluke.

Na odvojenom susretu pomoćnik sekretara za kontinentalnu Evropu Francuz Rolan Galarag rekao je da je "tranzicija cilj broj jedan", naglašavajući da bi za podjelu državne imovine trebalo previše vremena da se riješi i apelovao na SAD da podrže raniji prenos ovlaštenja što će otvoriti vrata aspiracijama BiH za veće integracije u institucije EU.

On je naglasio da je razmimoilaženje između SAD i Bošnjaka koji podržavaju zadržavanje uloge UN, sa jedne strane, i EU i Srba, na drugoj strani, stvorila mogućnosti za manipulaciju koje nisu od pomoći.

Gordon je rekao da ova percepcija nije tačna, ali je naglasio da su SAD osjetljive na političku potrebu bošnjačkih lidera "da prodaju ovu odluku svojoj javnosti".

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.