Njemacka: Na socijali dvostruko vise stranaca nego Nijemaca

BERLIN – Duplo više stranaca nego Nijemaca zivi u Njemackoj od socijalne pomoci, pokazuje statistika, po kojoj cak 18,6 posto stranaca zivi od takozvane ”Harz4” pomoci i svega 7,5 posto onih koji imaju njemacki pasoš. Jedan od razloga za takvu situaciju je, pored evidentno nize kvalifikacione strukture stranaca, i diskriminacija.

Postoji diskriminacija na trzištu rada. Stranci cesto ne dobijaju posao ili bivaju u krizi kao prvi otpušteni, smatra Herbert Briker, s Instituta IAB.

Statistika, kako prenosi tabliod Bild u utorak, pokazuje da stranci imaju nizu kvalifikaciju.

Tri od cetiri nezaposlena stranca, znaci oko 76,5 posto njih nema završenu školu i zanimanje, dok je kod nezaposlenih Nijemaca taj postotak znatno manji, 36,8 posto, kazu u Agenciji za rad.

Savezna ministrica rada, Ursula von der Laien smatra zato da je vazno šta neko zna i zeli, a ne odakle potice. Ona se zato zalozila za useljenje kvalifikovanih stranaca, dobrog obrazovanja.

– Imigraciju u naš socijalni sistem mi ne zelimo, rekla je ministrica.
 
Statistika pokazuje da je jedan od razloga zašto je duplo više stranaca od Nijemaca na socijali i u tome što mnogi useljenici rade u loše placenim zanimanjima – poput gastronomije, brige o starim osobama ili kao cistaci, tako da njihova zarada nije dovoljna da prehrane porodicu, pa su onda primorani da se ”dohrane” iz socijalne pomoci.

Profesor sociologije Christian Pfeifer smatra da ta razlika potice i zbog navika.

– ‘Mnogi, recimo, Libanci su prvo bili azilanti i kao takva kategorija nisu smjeli da rade. Taj stil zivljenja se zatim od generacije na generaciju širio, kaze Pfeifer.

Na pitanje Bilda da li su stranci manje vrijedni od Nijemaca, u Agenciji za rad nije bilo indicija koje bi na to ukazivale – naprotiv – statistika, naime, kaze da Nijemci cešce od stranaca odbijaju ponudeni posao.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.