Banjaluku i Hercegovinu može pogoditi potres jačine 9 stepeni

SARAJEVO – Nadležni, koji bi trebalo da brzo i kvalitetno odgovore u slučaju jačih zemljotresa i sličnih katastrofa u BiH, uglavnom su nespremni, jer se u ove svrhe ulažu minimalna sredstva, priznaju u opštinskim službama civilne zaštite. U tim službama naglašavaju da dodatni problem pričinjava to što se stanogradnja uglavnom svodi na princip

 “utrošiti što manje novca”, zbog čega brojni objekti ne bi izdržali ni najmanji potres, pišu “Nezavisne” u izdanju od petka.

Rusmir Gorušanin, stručni saradnik u Centru za seizmologiju pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu, ne isključuje mogućnost da se u BiH može dogoditi čak i zemljotres jačine devet stepeni Merkalijeve skale.

“Može doći do takvog zemljotresa, i to regionu Banjaluke, te južne Hercegovine. Ta područja su opasna. Takvi potresi ruše slabo građene objekte, a oštećuju one koji su kvalitetnije izgrađeni”, potvrdio je Gorušanin.

Husein Hodžić, stručni saradnik za civilnu zaštitu i vatrogastvo u opštini Konjic, ističe da se u većini opština, pa i u ovoj, nadležni za sada “samo mogu moliti Bogu da se ne dogodi razorniji zemljotres”.

“Nemamo pse tragače, specijalizovanu opremu i niz toga. Koliko su pojedine opštine nespremne, dovoljno dokazuje i činjenica da u njima radi svega tri vatrogasca, a ni oni ne primaju plate. To znači da je situacija katastrofalna”, ističe Hodžić.

Osnovni problem, prema njegovom mišljenju, jeste što su službe za zaštitu i spasavanje u BiH na margini, pa im preostaje samo da se nadaju da se katastrofa neće dogoditi.

Mirko Čurić, šef Odsjeka za civilnu zaštitu u opštini Trebinje, upozorava na nekvalitetnu gradnju stambenih i poslovnih objekata, od kojih, kako kaže, neki ne bi izdržali ni najmanje potrese.

“Novija gradnja ne ispunjava minimalne uslove koje bi trebalo, a kada se dogodi nesreća kao što je ova u Srbiji, ispostavi se da su čak starije zgrade izdržljivije od novih”, podvlači Čurić.

Zorica Rambat, službenik za odnose sa javnošću u opštini Gacko, kaže da bi se, u slučaju zemljotresa jačeg intenziteta, najveće posljedice osjetile na dvije brane, a to su brana na Klinju i nasipna brana u Vrbi.

“Iako su ove dvije brane kvalitetno urađene, u slučaju zemljotresa one su mnogo ranjivije od armiranobetonske brane. Eventualno pucanje brane bilo bi pogubno za naseljeno mjesto Avtovac, cijelo Gatačko polje i putne komunikacije Avtovac – Bileća i Avtovac – Gacko, što bi pored svega otežalo i evakuaciju stanovništva”, potvrdila je ona.

Dok građani strahuju za svoju sudbinu u slučaju katastrofa, a službe za spasavanje apeluju da im država posveti više pažnje, seizmolozi uvjeravaju da, što se zemljotresa tiče, bar za sada nema mjesta panici.

Ukoliko do zemljotresa dođe, stručnjaci savjetuju da se građani pridržavaju sljedećih pravila:

– Ne stvarati paniku,
– Koga potres zatekne u kući, treba tu i ostati,
– Pobjeći pod okvire vrata ili leći na pod na sredini prostorije,
– U slučaju bježanja ne koristiti liftove,
– Ukoliko je moguće, prekinuti sve izvore energije,
– Ako ste za volanom, zaustaviti se i ostati u vozilu.

U slučaju zemljotresa ili slične nesreće ili nepogode neophodno je da znate brojeve telefona službi za pomoć:

– 121 – civilna zaštita,
– 124 – hitna pomoć,
– 123 – vatrogasci,
– 122 – policija

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.