Korićanske stijene: Načelnikove naredbe

Bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor kao dodatni svjedoci Odbrane Dušana Jankovića, optuženog za zločin na Korićanskim stijenama, analizirali su potpise na različitim depešama iz 1992. godine.

Marko čenadija i Radovan Kečan, bivši policajci iz Prijedora, na suđenju optuženima za ubistva civila na Korićanskim stijenama kazali su da su različite policijske depeše po naredbi Sime Drljače, tadašnjeg načelnika SJB-a Prijedor, potpisivali i “niže rangirani rukovodeći ili sposobni kadrovi”.

“Simo Drljača nije nikada bio policajac i znao je da su drugi kompetentniji od njega”, rekao je čenadija i pojasnio da je Drljača često bio odsutan, zbog čega je, nakon što je bio informisan o sadržaju depeše, naredio nekom da je potpiše.

Simo Drljača, nekadašnji načelnik SJB-a Prijedor, poginuo je prilikom pokušaja hapšenja 1997. godine.

čenadija i Kečan su svjedočili u korist Dušana Jankovića, bivšeg komandira Stanice milicije u Prijedoru, koji se, zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, tereti za zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo ovu petoricu bivših pripadnika Interventnog voda SJB-a Prijedor tereti za sudjelovanje u sprovođenju konvoja civila koji su 21. augusta 1992. godine iz Prijedora odvoženi prema Travniku. U optužnici se navodi da su na planini Vlašić iz konvoja izdvojili oko 200 muškaraca i odveli ih na Korićanske stijene, gdje su ih potom strijeljali.

Svjedok čenadija je rekao i da je on potpisivao depeše koje su se odnosile na analize o policijskom radu, te da je najveći broj depeša potpisivao Milutin Čađo, nekadašnji načelnik Stanice milicije “Prijedor 1”.

“Radio sam i akreditacije za policijace, te vodio evidencije i obavještavao porodice o ranjavanju ili pogibiji kolega”, kazao je  čenadija.

Čađo je u aprilu 2010. godine svjedočio u korist Jankovića i tom prilikom rekao da je kontrolu nad interventnim vodom 21. augusta 1992. imao “isključivo načelnik Stanice, Simo Drljača”.

Osim čenadije, potpise na 32 depeše analizirao je, kao dodatni svjedok Odbrane, i Radovan Kečan, koji je također kazao da je većinu depeša potpisao Čađo.

Kečan je u maju 2010. godine dao iskaz u korist Odbrane Jankovića i tada je rekao da je znao za postojanje interventnog voda i da je njime mogao rukovoditi samo Drljača.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar 2010. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.