Ne možete dobiti vozačku ako imate hidžab na glavi!

Mlada muslimanka iz Pule 18-godišnja Margarita Bajrami neće dobiti vozačku dozvolu dok kod ne donesene fotografiju na kojoj nema maramu, odnosno hidžab na glavi.

Proizlazi to iz rješenja, odnosno mišljenja inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova koje je dostavljeno Policijskoj upravi Istarskoj, a koja je tražila njihovo očitovanje o slučaju mlade Margarite, kojoj je službenica u PU Istarskoj odbila izdati vozačku dozvolu zbog fotografije na kojoj mlada Muslimanka na glavi ima maramu.

Kako navodi Jutarnji, u obrazloženju inspektor MUP-a poziva se na članak 6. Pravilnika o izdavanju vozačkih dozvola a u kojem se kaže da fotografije moraju vjerno prikazivati čovjeka kojem se izdaje dozvola.

U tom se članku kaže da osoba mora biti fotografisana otkrivena čela, bez pokrivala za glavu i to tako da od 70 do 80 posto visine pokazuje glavu od brade do tjemena.

Jedino stariji ljudi koji prema narodnim običajima nose maramu kao sastavni dio nošnje, mogu priložiti takve fotografije. Na fotografiji za vozačku dozvolu ne smije se na glavi imati ni šešir, kapu ili neko drugo pokrivalo.

Margarita Bajrami koja maramu na glavi nosi iz vjerskih razloga kazala je kako će radije ostati bez vozačke dozvole, kako auto voziti neće, nego skinuti maramu za glave, jer joj to vjera zabranjuje.

Hoće li Margarita i njena porodica koja je za auto-školu platila 7 hiljada kuna i koju je Margarita uredno pohađala sa maramom na glavi i tako naravno, uz instruktora i vozila, a da je niko nije upozorio da zbog marame vozačku dozvolu neće moći dobiti, tužiti državu, kako su joj preporučili njihovi vjerski krugovi, još nisu odlučili.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.