Korićanske stijene: Posljednji i najveći konvoj

Dodatni svjedoci Odbrane Dušana Jankovića, optuženog za zločin na Korićanskim stijenama, kazali su da on nije bio u pratnji kolone s civilima koji su 21. augusta 1992. strijeljani na planini Vlašić.
 
Vukan Prodan i Ratko Radić, nekadašnji pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor (SJB) i dodatni svjedoci Odbrane Dušana Jankovića, kazali su da su 21. augusta 1992. godine, sa još dvojicom vojnih policajaca, bili na punktu u mjestu Gornji Orlovci (općina Prijedor) kada je prošao konvoj s civilima, za koje su kasnije čuli da su ubijeni.

Oba svjedoka tvrde da Janković nije bio u policijskom golfu koji je navodno bio na čelu konvoja, jer bi ga “sigurno primijetili”.

Jankovića, zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, Tužilaštvo BiH tereti da je 21. augusta 1992. godine učestvovao u sprovođenju konvoja kojim su civili prevoženi iz Prijedora prema Travniku. U optužnici se navodi da su izdvojili oko 200 muškaraca, koje su na Korićanskim stijenama strijeljali.

Janković je, kako stoji u optužnici, bio načelnik SJB-a Prijedor, dok su ostali optuženi bili pripadnici interventnog voda pri toj stanici. 

“U policijskom vozilu koje je bilo na čelu kolone bili su Vladimir Šobot, Miroslav Paraš (koji je u međuvremenu preminuo, op.a.) i zaštićeni svjedok K2”, kazao je svjedok Radić.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva i Sudskog vijeća kako je moguće da se sjećaju baš tog konvoja, obojica su kazala da se 21. augusta sjećaju po slavi, a Prodan je dodao da je taj konvoj bio posljednji i najveći.

Bivši policajac Zdravko Torbica, koji je također svjedočio na ovom ročištu, rekao je da Janković u ljeto 1992. godine nije imao “nikakvu bitnu funkciju”.

“Janković se tada bavio nabavkom goriva, tablica… Bio je u kancelariji za materijalno-tehnička zaduženja”, pojasnio je Torbica.

Odbrana četvrtooptuženog je saslušala i Živka Kosa, nekadašnjeg člana Srpske demokratske stranke (SDS), koji je kazao da Janković nije bio član SDS-a, te da zbog toga u martu 1993. godine nije izabran za načelnika SJB-a Prijedor.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. otkobar 2010., kada je planirano saslušanje još dvaju dodatnih svjedoka Odbrane Jankovića.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.