ICTY: Karadžićev opći masakr na Markalama

DEN HAAG – Svjedok haškog tužiteljstva na suđenju Radovanu Karadžiću prisjetio se u četvrtak stradanja Sarajlija na Markalama u februaru 1994. godina te kazao da je nakon pada granate na tome mjestu vladala "haotična situacija". Mirza Sabljica, svjedok optužbe i nekadašnji balističar Centra službe bezbjednosti (CSB) Sarajevo, u unakrsnom…

… i dodatnom ispitivanju govorio je o balističkim istragama incidenta na Markalama od 5. februara 1994. godine. Svjedok je rekao da su istražitelji po dolasku na pijacu zatekli "haotičnu situaciju i puno krvi".

"To je bio opći masakr. Poginule su utovarivali na kamione, dijelovi tkiva su bili na svakom koraku, puno krvi…

Tokom istrage smo pronašli stabilizator od granate koji je bio zabijen u asfalt", objasnio je Sabljica, dodavši da je granata mogla samo da eksplodira na tome mjestu i da nikakvo "štemovanje" asfalta tokom istrage nije postojalo.

Sabljica je svjedočio 11., 12. i 13. oktobra na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike srpske, koji je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine. Karadžiću se na teret stavlja i sudjelovanje u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva u tom razdoblju.

Tužiteljstvo u Haagu ga smatra odgovornim za granatiranje sarajevske tržnice Markale 5. februara 1994. i 28. augusta 1995. godine, kada je poginulo više desetaka civila, a preko stotinu ih je ranjeno.

Tokom dodatnog ispitivanja svjedok je govorio o istragama koje su vršili 1996. godine na Grbavici, gdje su u četiri nebodera u nekadašnjoj Lenjinovoj ulici, kao i u zgradi "Metalke" pronašli utvrđena snajperska gnijezda.

"Prema ovom izvještaju, snajperisti VRS-a imali su pod kontrolom ulicu Zmaja od Bosne, kojom prolazi i tramvajska pruga. Ta ulica je, baš zbog izloženosti snajperima iz ova četiri nebodera, tokom rata prozvana ‘alejom snajpera'", objasnio je svjedok.

Unakrsnim i dodatnim ispitivanjem završeno je saslušanje ovog svjedoka, te je suđenje zbog Karadžićevog lošeg zdravstvenog stanja ranije završeno.

Nastavak suđenja je zakazan za petak, prenio je Justice Report.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.