Korićanske stijene: Završeno izvođenje dokaza Tužilaštva BiH

Ulaganjem u spis DNK izvještaja za 58 žrtava strijeljanja na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, Tužilaštvo BiH je završilo izvođenje dodatnih dokaza na suđenju petorici optuženih za ovaj zločin.

Nakon vještačenja Ane Bilić, forenzičarke iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Tužilaštvo je u spis uložilo 236 pozitivnih DNK izvještaja za 58 osoba, čime je završilo izvođenje dodatnih dokaza.

“Više nećemo provoditi dokaze ni kao dupliku ni kao repliku na dokaze Odbranâ”, rekla je državna tužiteljica Slavica Terzić.

Za smrt oko 200 osoba na Korićanskim stijenama na planini Vlašić u augustu 1992. godine, Tužilaštvo BiH smatra odgovornima Zorana Babića, Milorada Škrbića, Milorada Radakovića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića.

Dušan Janković je, prema navodima optužnice, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok su ostali bili pripadnici interventnog voda SJB-a.

U optužnici stoji da su muškarci prethodno izdvojeni iz konvoja civila koji su 21. augusta 1992. godine napuštali Prijedor u pravcu Travnika, te u dva autobusa prevezeni na lokaciju Korićanskih stijena, gdje su strijeljani na rubu litice, pored ceste.

Vještakinja Bilić je pojasnila da DNK izvještaji ne predstavljaju konačnu identifikaciju osoba “jer je za to potreban i nalaz vještaka sudske medicine”, ali je u svim uloženim izvještajima, kako je kazala, došlo do “pozitivnog podudaranja DNK materijala žrtava i članova porodica”.

Obrazložila je i da se na pojedine osobe odnosi više pozitivnih DNK izvještaja pošto se radilo o više uzoraka iste žrtve, a što je razlog da je broj izvještaja veći od broja identifikovanih.

“U procesu izdvajanja DNK materijala preferiramo uzorke zuba i bedrene kosti, ali ovdje vidimo da je došlo do podudaranja kod više različitih uzoraka istih osoba”, istakla je Bilić.

Na ovom ročištu Odbrane su predložile saslušanje dodatnih svjedoka, kao i ulaganje materijalnih dokaza, o čemu će Sudsko vijeće naknadno donijeti odluku.

Suđenje optuženima počelo je u decembru 2009. godine, nakon što su negirali krivicu za sudjelovanje u zločinu na Korićanskim stijenama.

Naredno ročište, prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, zakazano je za 18. oktobar 2010. godine.

(D.S. BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.