Iza kulisa posjete američke državne tajnica BiH

Američka državna tajnica tokom posjete BiH najviše je vremena provela u neformalnim razgovorima s predsjednicima SDP-a BiH i SNSD-a, Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom te porodicama srebreničkih žrtava. Klintonova je, kako su kazali svjedoci ovih razgovora, svoje sugovornike prijatnim tonom upozorila da se trebaju okrenuti pitanjima ..

… koja povezuju a ne dijele građane BiH.

Lagumdžiji i Dodiku, kao izbornim pobjednicima, američka državna tajnica posvetila je najviše vremena. Od obojice je tražila da fokus buduće vlasti bude na reformama koje zemlju vode ka EU. Sugovornike je upozorila da SAD neće tolerisati nikakvo narušavanje suvereniteta BiH, ali ni poteze i politike koje zaustavljaju reforme i podižu tenzije među građanima BiH.

Svjedoci ovih razgovora tvrde da je američka državna tajnica u pojedinačnim razgovorima s političkim liderima ponovila gotovo iste poruke kao i u svom govoru prilikom otvaranja nove zgrade Američke ambasade. Nije bilo nikakvih zahtjeva ni oštrih tonova, ali je iskazala veoma jasan i nedvosmislen stav o ključnim pitanjima.

Jedan od sagovornika koji je  sudjelovao u ovim razgovorima tvrdi da se novoizabrani predsjednik RS Milorad Dodik državnoj tajnici pohvalio da je SNSD jedina stranka u RS koja iskreno zagovara ulazak BiH u NATO. Lagumdžija je, prenose naši sugovornici, s državnom tajnicom razgovarao kao da je njegovo imenovanje za državnog premijera već gotova stvar, pa je i Klintonovoj rekao da će insistirati na toj poziciji i progamu koji će zemlju voditi ka EU. Lider SDP-a bio je prilično direktan, te je kazao da, ukoliko ne bude premijer, neće ni ulaziti u vlast na državnom nivou.

Dodik i Lagumdžija, kaže naš izvor, pred Klintovonovom nisu pokazivali međusobnu netrpeljivost koja je intenzivirana u ovim postizbornim danima. Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije, prenio nam je da je njegov razgovor s Klintonovom bio kurtoazno upoznavanje i razmjena nekoliko rečenica. Čavić tvrdi da su skoro identični razgovori bili s većinom lidera, osim sa Dodikom i Lagumdžijom.

(tv1)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.